KÜLFÖLD

Hihetetlen hazai siker: magyar zászló az óceán mélyén

Legjobban a napfény és a forró zuhany hiányzott annak a két ûrhajósnak és két tudósnak, akik 9 napot töltöttek az óceán fenekén lévő Aqarius kutatóbázison Florida partjai közelében, hogy felkészüljenek a tervezett Hold-expedícióra. Egyikük magyar: dr. Ari Csilla neurobiológus a merülés előtt interjút is adott a Ripostnak.
  • Szerző: Ripost

Sikeresen véget ért a NASA új expedíciója, a NEEMO23, amiben egy magyar tudós, dr. Ari Csilla neurobiológus is jelentős feladatokat kapott. Elsőként a %% írta meg, hogy magyar kutató is részt vesz a NASA legújabb, az óceán mélyén folytatott kísérletében. Négy nő merült június 13-án az óceán mélyére: Jessica Watkins (jobbra) és Samantha Cristoforetti (balról a második) űrhajós, valamint dr. Shirley Pomponi (balra) és dr. Ari Csilla (jobbról a második) kutató.

Az expedíciót nagy izgalom előzte meg, az egyik résztvevő miatt egy nappal el is halasztották az indulást, de végül a mélyben minden úgy sikerült, ahogyan eltervezték. Két férfi technikus segítette a víz alatti laboratórium biztonságos és zavartalan működését.

„Az Aquarius víz alatti laboratóriumban lehet a legjobban szimulálni az űrben uralkodó állapotokat”

– nyilatkozta indulás előtt a %%-nak a magyar tudós.

– „Kis helyen, a világtól elzárva folytatunk tudományos kísérleteket. Halálos következményekkel járna, ha hirtelen visszatérnénk a felszínre vagy a víz alatti séták során hibát vétenénk.”

Ha kilépünk a víz alatti laboratóriumból, akkor a vízben a súlytalanságot szimulálva végezhetjük a teszteket, feladatokat.

A küldetés célja az volt, hogy kiderüljön, hogyan élhetnek az űrhajósok és kutatók a Holdon, a földinél kisebb gravitáció mellett.

 

Fizikai és pszichikai teszteket egyaránt végeztek, de az eszközöket is kipróbálták, a kommunikációs csatornáktól a holdi mentésig, hiszen a földitől eltérő körülmények között mindez másként megy. Több víz alatti „űrsétát” is tettek, amikor szimulálták a Holdon lévő viszonyokat. Az eredmények jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a Holdra és a Marsra küldött expedíciók sikerrel járjanak.

Ha szeretnél többet megtudni a különleges kalandról és kíváncsi vagy arra, hogy mit nyilatkozott dr. Ari Csilla, akkor keresd a hétfői számát az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?