KÜLFÖLD

Friss hír érkezett Boris Johnson állapotáról, ekkor állna újra munkába a brit kormányfő

A hírek szerint a brit miniszterelnök már számos belföldi és külföldi üggyel foglalkozik, hogy naprakész legyen a visszatérés pillanatában.

Kormányzati forrásokra hivatkozva a brit Telegraph internetes kiadása arról ír, hogy a koronavírus-fertőzésből felépült Boris Johnson valamikor jövő hét elején újra munkába állhat, és átveheti a kormány irányítását a miniszterelnöki feladatokkal megbízott Dominic Raab külügyminisztertől.

Boris Johnson brit kormányfő (AFP)
Fotó: AFP

A konzervatív miniszterelnököt még április elején diagnosztizálták az új típusú koronavírus-fertőzéssel. Sokáig úgy tűnt, hogy a politikus képes lesz orvosi segítség nélkül legyőzni a koronavírus járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírust, de az állapota április ötödikén annyira leromlott, hogy kórházba kellett szállítani. Ekkor a londoni kormányfői hivatal szóvivője közölte: csak elővigyázatossági lépésről van szó, amelyet Johnson orvosa javasolt, miután a konzervatív párti miniszterelnök esetében a betegség egyes tünetei (magas láz és légzési nehézség) meglehetősen makacsnak bizonyultak.

Szerencsére a londoni St. Thomas kórházban ápolt miniszterelnök csak oxigénterápiát kapott és nem kellett lélegeztetőgépre kötni. A terápiás kezeléseknek köszönhetően pedig az állapota hamar javulásnak indult, majd végül április 12-én el is hagyhatta az egészségügyi intézményt és Chequersbe, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott.

Brit sajtóértesülések szerint Jonson az elmúlt héten, napról napra fokozatosan növelte a munkaterhelését. Egy kormányzati forrásra hivatkozva a The Telegraph például arról írt, hogy Johson már a koronavírus-járvány megoldásán túl is foglalkozik politikával. Elvileg számos belföldi és külföldi ügyről rendelt be magához dokumentumokat a legkülönbözőbb kormányügynökségektől, hogy 100 százalékosan naprakész legyen a visszatérés napján, ami valamikor jövő hét elején várható.

A statisztika szerint átlépte a 120 ezret az új koronavírus okozta fertőzések száma Nagy-Britanniában, a napi halálozási szám viszont jelentősen csökkent.A szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5850-nel emelkedett. Egy nappal korábban 5526 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. Nagy-Britanniában vasárnapig 372 967 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak, és közülük 120 067-ről állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal.

Szinte elképzelhetetlen, hogy a jövő héten visszatérő parlamentben ne merülne fel egy átfogó vizsgálat szükségessége. A képviselőház 700 éves történelmének első virtuális ülésein csak néhány kormánytag és a 650 honatyából mindössze ötven vehet személyesen részt, további 120 a biztonsági aggodalmak ellenére a Zoom csevegőprogramon keresztül kapcsolódott be.

A világ egyik legfejlettebb országában elképesztő kuszaság veszi körül a Covid-19 kezelését, noha a regisztrált esetek száma meghaladja a 120 ezret, a halálos áldozatoké pedig a 16 ezret. Reggel még azt sejtette a kormány, hogy a második háromhetes karantén befejezése után, május 11-én a tanulók egy része visszatérhet az iskolákba, délután viszont az oktatási miniszter, Gavin Williamson Downing Street-i sajtótájékoztatóján visszautasította, hogy konkrét időpontot nevezzen meg. Sőt korábbi információkkal ellentétben kizárta, hogy a diákok a nyári szünet alatt térnek vissza az iskolákba.

A kórházakban kritikus hiány alakult ki védőfelszerelésekből, csak némiképp enyhítette a helyzetet, hogy hétfőn megérkezett a Törökországból rendelt 84 tonnás szállítmány.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?