KÜLFÖLD

Fele sem tréfa: ezer fegyverest vezényeltek az osztrák határra

Több jelentés is napvilágot az elmúlt hetekben, amelyek egyaránt arról számolnak be, hogy a balkáni útvonalon keresztül több tízezer migráns próbál eljutni Nyugat-Európába. Az osztrákok nem akarnak úgy járni, mint három éve, ezért most ezer egyenruhással gyakorlatoznak a déli határszakaszukon.
  • Szerző: WM

Migránsok a kerítéseken, az erdőkben, az autópályákon vagy éppen a vonatsíneken. Mélyen beleégtek az osztrákok emlékezetébe azok a képsorok, amelyek 2015 őszén, a migrációs válság idején játszódtak le a határaikon. A múlt héten pedig olyan felvételek kerültek fel az internetre, amelyeken az látszik, hogy mintegy kétszáz illegális bevándorló támadja a horvát egyenruhásokat, és mindent megtesznek azért, hogy Bosznia-Hercegovinából átjussanak Horvátországba. Ha ez sikerülne nekik, akkor a legtöbben Szlovéniába tartanának, ahonnan más csak egy lépés lenne Ausztria.

Az osztrák kormánykoalíció ezt nem szeretné megvárni, ezért a szabadságpárti belügy- és honvédelmi miniszter úgy döntött, hogy minden eddiginél nagyobb szabású határvédelmi gyakorlatba kezdenek.

Herbert Kickl és Mario Kunasek választása azért esett a dél-stájerországi Spielfeldre, mert 2015-ben azon a határszakaszon majd’ kétszázezer migráns érkezett az országba. Az akkori hivatalos számok 187 ezer illegális bevándorlóról szóltak, de a valóságban még ennél is jóval többen érkezhettek pár nap alatt.

Az osztrákok negatív emlékei tehát elég alapot szolgáltak, hogy az ezer fős határvédelmi gyakorlat mielőbb megtörténjen. Védelmi okokból hozták létre azt a Puma névre hallgató határvédelmi alakulatot is, amely mára már 600 főt számlál, és ha szükséges, akkor 24 órán belül ki lehet őket vezényelni Ausztria akármelyik határszakaszára.

Külön érdekesség egyébként, hogy a mostani gyakorlaton a rendőrnek készülő diákok játszották a migránsok szerepét.

Franz Lang tábornok korábban úgy fogalmazott, hogy a balkáni országok hatóságai arról számoltak be, hogy 80 ezer migráns van jelenleg az úgynevezett mecset útvonalon, amely Görögországból a Balkánon át Horvátországig vezet, majd onnan tovább Szlovéniába és Ausztriába. Az illegális bevándorlók közt elsősorban egyedülálló fiatal férfiakat lehet felfedezni, többeket közülük pedig iszlamista harcosként tartanak számon hazáikban. Az osztrák kormány végső célja az, hogy osztrák katonákat küldjön a balkáni országok határaihoz azért, hogy már ott egy biztonságos határvédelmet építsenek ki a migránsok ellen.

Herbert Kickl belügyminiszter úgy látja, hogy ez a nagy gyakorlat fontos lépés a helyes irányba.

Ezzel is azt mutatjuk, hogy komolyan vesszük a fenyegetést, és ha kell, akkor igazi védekező állásba helyezzük a határőreinket – mondta a belügyi tárca vezetője.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?