KÜLFÖLD

Fejlemény a thaiföldi barlangi drámában, ez a kihívás vár a gyerekekre

A barlangban rekedt gyerekek búvárok segítségével hagyhatják el a csapdát, de a mentés négy napig is eltarthat.
  • Szerző: Ripost

Még a múlt héten barlangban rekedt egy 13 tagú focicsapat Thaiföldön, majd miután hétfőn megtalálták őket, elkezdték megtervezni, hogyan is hozhatnák őket ki a barlangból. Az akció veszélyességét jól jelzi, hogy egy búvár a mentés előkészületei során már meghalt. A mentőakció egyébként vasárnap vette kezdetét, ha minden jól megy, várhatóan helyi idő szerint este 9 óra környékén hagyhatja el a barlangot az első gyermek, de a mentés négy napig is eltarthat - írja a BBC.

A búvárok már előzetesen kifeszítettek egy kötelet a barlangrendszerben, amit a gyerekek követhetnek a rájuk váró nehéz út során. A tájékozódás ugyanis szinte lehetetlen a zavaros víz miatt.

Az ábrán jól látszik, hogy a két kilométeres út jó része még mindig víz alatt van. Habár a szivattyúzásoknak és a száraz időnek köszönhetően a vízszint jelentősen csökkent, néhol még mindig a járat tétjééig ér a víz. Ezeken a helyeken két-két búvár kíséri majd át a gyermekeket, akik egy búvár oxigénpalackjából kapják majd a levegőt.

A barlang bejáratától 700 méterre felállítottak egy orvosi bázist is. Ide érkezve megvizsgálják a gyerekeket, kapnak ellátást és ételt. Majd egyből kórházba viszik őket.

A gyerekeknek minimum három órát kell a víz alatt tölteniük. A képzett búvárok is közel öt óra alatt teszik meg az utat, azonban gyerekekkel ez az idő várhatóan nőni fog.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?