KÜLFÖLD

És akkor most tényleg egy meleg férfi lesz az USA új elnöke?

Csupán több nappal az iowai választások után tudták nyilvánosságra hozni a végeredményt az amerikai demokraták. A teljes kudarc mellett mindenki a 38 éves Pete Buttigieg előretöréséről beszél. De ki is az a Buttigieg, és hogyan kell egyáltalán kimondani a nevét?
  • Szerző: WM

Butidzsedzs!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Így hangzik kiejtve az amerikai demokraták egyik elnökjelöltjének a neve. Egy héttel ezelőtt még szinte senkit nem érdekelt volna ez az információ, de amióta megnyerte az iowai demokrata párti jelöltgyűlést, azóta mindenki azt találgatja, hogy ki az a Pete Buttigieg. Az amerikai politikusról eddig a legtöbben csak annyit tudtak, hogy nyolc évig volt polgármester egy százezer lakosú amerikai városban. Buttigieg életrajza azonban ennél sokkal érdekesebb. A politikus az amerikai haditengerészetnél szolgált, és hét hónapos kiküldetésben volt Afganisztánban. Buttigiegre azonban nem csak a veterán múltja, hanem a tanulmányai miatt is sokan felnéznek. Olyan elitegyetemekre járt ugyanis, mint a Harvard vagy az Oxford.

Pete Buttigieg
Fotó: Joseph Prezioso / AFP

38 éves kora ellenére írt már egy nagy sikerű könyvet, remekül gitározik és zongorázik, az angolon kívül pedig hét másik nyelven beszél, többek közt olaszul, franciául, arabul és spanyolul is.

Az amerikai elnökjelölt hívő keresztényként emlegeti magát, de nyíltan vállalja másságát is. Szakértők szerint éppen ezzel nyerheti meg a legtöbb szimpatizánsát magának, mivel a meleg közösségek egyöntetűen őt támogatják. Buttigieg 2018-ban házasodott össze férjével, a ceremóniát pedig élőben közvetítették az interneten. Az Instagram oldalát már több mint egymillióan követik.

Donald Trump is meglepődött a fiatal kihívója népszerűségén.
Fotó: Oliver Contreras / MTI/EPA

A lényeg azonban az, hogy a demokrata politikus nem csak az amerikai történelem legfiatalabb, hanem az első nyíltan vállalt homoszexuális elnöke is lehetne, ha novemberben megválasztanák.

És ezeket olvastad már?