KÜLFÖLD

Elszabadult a pokol: lángba borították Athént

Közel 3000 ember vonult a görög főváros utcáira, azonban a demonstráció pillanatok alatt eldurvult, és a tömeg összecsapott a rendőrséggel.
  • Szerző: KF

A szélsőbaloldali tüntetők a négy éve meggyilkolt antifasiszta rapperről, Pavlos Fyssasról emlékeztek meg. Fyssast a szélsőjobboldali párt, az Aranyhajnal egyik szimpatizánsa késelte halálra, és sokan úgy gondolják, a férfit a párt vezetői utasították a gyilkosságra. 2013 óta minden évben tüntetést tartanak a rapper emlékére. Idén azonban az augusztusban Charlottesville-ben meggyilkolt antifasiszta aktivistáról, Heather Heyerről is megemlékeztek – a nőt demonstráció közben gázolták halálra.

 

A tüntetők az amerikai nagykövetség előtt is felvonultak, majd az Aranyhajnal pártházába akartak betörni, miközben a nácikkal való leszámolást sürgető szlogeneket kántáltak. Az épület előtt azonban rohamrendőrök sorakoztak, és a kapucnis tüntetők rájuk támadtak, Molotov-koktélokkal és téglákkal dobálták meg őket. A rendőrség végül könnygázzal oszlatta a tömeget. A legkitartóbbak ezek után még a rendőrkapitányság épületét is megdobálták, az előterében gyújtogattak.

A rendőrség három embert tartóztatott le.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A klasszikus linzer titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?