KÜLFÖLD

Az iszlám szent könyvét ábrázoló szobrot állítottak Svédországban

A Koránt ábrázoló alkotást vélhetően baloldali aktivisták helyezték el illegálisan közterületen.

A hétvégén, egyik napról a másikra megjelent egy Koránt ábrázoló szobor a Svédország déli részén található Malmö belvárosának egyik közparkjában. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az iszlám szent könyve előtt tisztelgő aranyozott alkotás vélhetően egy „gerilla akció” eredménye, mivel arról semmilyen előzetes bejelentés sem érkezett hozzájuk. Ennek megfelelően a városvezetés szeretné megvárni az emberek reakcióját, mielőtt a mű sorsáról döntenének – írja Sputnik News angol nyelvű orosz hírportál.

„Ez minden bizonnyal egy olyan installáció, amit valaki önállóan telepített. Meg kell figyelnünk az emberek reakcióját a következő héten, és meg kell vizsgálnunk, hogyan kezeljük azt”

- fogalmazott a Sydsvenskan című svéd napilap internetes kiadásának Tobias Nilsson, a malmöi önkormányzat ingatlan- és közterületi iroda osztályvezetője.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

bjornfritz (@bjornfritz) által megosztott bejegyzés

Az emberek „reakciójára végül mindösszesen 48 óra órát kellett várni: hétfő esete Dan Park utcai művész nagy betűkkel felfestette a szobor betontalapzatára a ”BURN„ feliratot, ami angolul annyit tesz: eléget(ni).

A radikális jobboldali művész a Samnytt című svéd hírportálnak adott interjújában azt mondta, hogy a Korán szobrot nem a helyi muszlim kisebbség, hanem ”baloldali hipszterek állították, hogy provokálják a nemzeti érzelmű svéd lakosságot. Park azzal magyarázta a rongálást, hogy szobrot illegálisan helyezték ki, ő pedig „ellenintézkedést akart végrehajtani az iszlamizáció ellen.”

Fontos megjegyezni, hogy Dan Park a szélsőségesen bevándorlás- és muszlimellenes megmozdulásival vált híressé Svédországban. Augusztusban például Rasmus Paludan dán-svéd politikussal együtt egy iszlámkritikus tüntetést akartak szervezett Malmőben, de a rendőrség nem engedélyezte a demonstrációt, mert nem tudta volna garantálni a résztvevők biztonságát. A megmozdulást végül nem tartották, de a politikus felhívására több Koránt is elégettek országszerte. Ennek hatására a muszlim tüntetők egy tömegzavargás keretében szétverték Malmö egy részét, egymillió svéd koronás (hozzávetőleg 35 millió forint) kárt okozva a közvagyonban.

Malmöt egyébként Svédország egyik legmultikulturálisabb városaként is szokták emlegetni, hisz nem kevesebb, mint 184 különböző nemzetiségnek ad otthon. A város 344 ezer lakosának harmada már migrációs hátterű, akik közül a muszlim kisebbség a legnagyobb. Ezt a tömböt libanoni, bosnyák, szomáliai, afgán, szír és iraki bevándorlók alkotják túlnyomozó többségben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?