KÜLFÖLD

Az elmúlt 7 évben 163 terrorista szabadult idő előtt a börtönökből Nagy-Britanniában

Nagyon durva számadatokat hozott nyilvánosságra egy konzervatív képviselő a brit országgyűlés alsóházának rendkívüli ülése után, szerdán.

Szerda este elfogadta a brit törvényhozás alsóháza azt a sürgősséggel beterjesztett törvénymódosítási javaslatot, amely értelmében a terrorizmus vádjával elítélt bűnelkövetőket semmilyen körülmények között sem lehet majd a jövőben szabadlábra helyezni büntetésük tényleges letöltése előtt. A Boris Johnson vezetett brit kormány szeretné, ha a nemrég elfogadott tervezetből már a hónap vége hatályos jogszabály lenne - írja a brit kormány közleménye.

Boris Johnson brit kormányfő (AFP PHOTO / PRU)

A szerdai ülés után Sir John Hayes, korábbi nemzetbiztonságért felelős miniszter, a konzervatív frakció alsóházi képviselője elmondta, hogy 2013 óta összesen 163, terrorizmus vádjával elítélt bűnöző szabadult a börtönökből büntetése tényleges kitöltése előtt. Ez a számadat ráadásul nem tartalmazza azokat az elítélteket, akik kevesebb mint 12 hónapot töltöttek rács mögött.

„Meg vagyok lepődve és csalódott vagyok a számok miatt. Képzeljék csak el, hogy a biztonsági szolgálatainkra és a rendőrségre milyen plusz- terhet tesz ennyi terrorista szabadon engedése.” – fogalmazott a sajtónak Hayes, aki azt is elmondta, hogy a kabinet szeretné elérni, hogy február 27-ére már hatályos jogszabály legyen a most elfogadott javaslat.

A brit kormány nem véletlenül akarja megszigorítani a terrorizmus vádjával elítélt bűnözők szabadulásának feltételeit. London egyik déli kerületében ugyanis február 2-án egy késes dzsihadista merénylő, a 20 éves Sudesh Amman két embert megsebesített. A támadás után pedig kiderült, hogy az elkövetőt alig egy héttel az esetet megelőzően helyezték szabadlábra, a rá kirótt három év és négy hónap szabadságvesztés felének letöltése után.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?