KÜLFÖLD

Durva változás: másképp kell nevezni ezentúl az anyatejet

Egészen elképesztő új szabályt vezettek be a közelmúltban több angliai kórházban is, a vezetőség ugyanis azt kérte az orvosoktól és a nővérektől, hogy ezentúl ne használják sem az anya, sem az anyatej kifejezéseket. A magyarázat is épp ilyen meglepő.
  • Szerző: Ripost

Átnevezték az anyatejet több angliai kórházban – az elsők között a Brighton és Sussex Egyetemi Kórházban – ezentúl „human milk”-nek, azaz „emberi tejnek” kell hívni – írja a Daily Mail.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Átnevezték az anyatejet emberi tejnek

Ezentúl sok angliai kórházban nem hívhatják anyatejnek az anyatejet, az emberi tej kifejezést kell használni.

Legalábbis az orvosok és a nővérek ezt az utasítást kapták. A döntés célja az volt, hogy ne csak olyan szavakat használjanak, ami kifejezetten a nőkre utal, hiszen az megbánthatja a transzneműek érzéseit – azaz igyekezzenek „gendersemleges” szavakat használni inkább.

Átnevezték az anyatejet emberi tejnek a Brighton és Sussex Egyetemi Kórházban

Átnevezték az anyatejet emberi tejnek a Brighton és Sussex Egyetemi Kórházban Fotó: wikipédia

Így lett az „anya” pl. „birth parent”, azaz szülő szülő, az „anyatej” pedig „human milk”, azaz „emberi tej”, vagy „mellkas-tej”, de használható az egyébként egészen hosszú, „tej az etető szülőtől” kifejezés is. De az„apa” helyett is inkább a „társszülő” kifejezés használatát ajánlották.

A héten kiadott szakpolitikai dokumentum szerint az alkalmazottaknak nem kell azonnal abbahagyniuk a „nő” szó vagy az anyaságot leíró egyéb kifejezések használatát, de tudatosan el kell kezdeniük az „emberek” és más befogadóbb nyelvű szavak hozzáadását.

„A nemi identitás az elnyomás és az egészségügyi egyenlőtlenség forrása lehet. Tudatosan használjuk a „nő” helyett is az „ember” szó, hogy egyértelművé tegyük, hogy elkötelezettek vagyunk az egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségek kezelése mellett mindazok számára, akik igénybe veszik szolgáltatásainkat.„ – emelik ki abban az ajánlásban, amit a kórházaknak küldtek a vezetőik.

A tervek szerint ezeket a szavakat fogják használni egy értekezleten vagy konferencián is.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal becslései szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 200 000-500 000 transz-ember él.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?