KÜLFÖLD

A migránstáboráról hírhedt Leszboszon is megjelent a koronavírus

Bekövetkezett az, amitől nagyon sokan féltek. Európa legnagyobb migránstábora a görögországi Leszboszon található, a szigeten pedig bejelentették az első koronavírusos megbetegedést. Magában a befogadó központban pedig állítólag három embert tartanak gyanús tünetekkel megfigyelés alatt.
  • Szerző: WM

Több görög tévécsatornán is foglalkoztak már azzal, hogy mihez kezdenek a hatóságok, ha felüti a koronavírus a fejét a leszboszi befogadó központban. A pontos választ természetesen senki sem tudta, de a szakértők abban egyetértettek, hogy a túlzsúfoltság, a higiéniai hiányok és az egyéb problémák miatt katasztrofális következményekkel járna. Sajnos úgy tűnik, hogy rövid időn belül akár választ is kaphatunk, hogy mi lesz a Moria táborban élők sorsa, a görög hatóságok ugyanis bejelentették, hogy egy 40 éves szigetlakó az első koronavírusos beteg Leszboszon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Már most is sokan csak szájmaszkkal mernek kimenni.

A közeli migránstáborban jelenleg több mint húszezren laknak, és a helyszínen tartózkodó civil szervezetek aktivistái már így is humanitárius katasztrófától tartottak.

Több mint 20 ezren laknak a Moria nevű táborban.

A szigeten egyre nagyobb a nyugtalanság, mivel egyes beszámolók szerint az első beazonosított – külföldön járt – beteg mellett további három, a táborban élő bevándorlót is megfigyelés alá helyeztek. Ha náluk is bebizonyosodik, hogy a koronavírus okozta a tüneteket, akkor várhatóan nagyon rövid időn belül a tábor lakóinak nagy része is megbetegedhet. Szakértők szerint egyébként a Moria tábor egyértelműen nincsen felkészülve egy ilyen járványra. A szakemberhiány mellett az orvosi szerek és a gyógyszerek nélkülözése is súlyosbítja a helyzetet.

És ezeket olvastad már?