KÜLFÖLD

A Hezbollah becsempészte Európába azt az anyagot, ami a bejrúti robbanást okozta

A világ egyik legjobbjának számító izraeli hírszerzés arról tájékoztatta a német kormányt, hogy a Hezbollah nevű terrorszervezet tonnaszám raktároz olyan veszélyes anyagot Dél-Németországban, amely a minap elképesztő pusztítást végzett a libanoni fővárosban.
  • Szerző: RIPOST

A bejrúti kikötő raktárépületében kedd délután 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel. A veszélyes anyagot évekkel ezelőtt foglalták le a libanoni vámhatóságok egy hajóról. A katasztrófa során legalább 135 ember vesztette életét, a sebesültek száma meghaladja az ötezret és mintegy 250 ezren vesztették el otthonaikat. A The Jerusalem Post nevű izraeli napilap a robbanás kapcsán emlékeztet, hogy az izraeli hírszerzés április elején riasztotta több európai ország kormányát is, miszerint az Irán által támogatott Hezbollah nevű terrorszervezet fanatikusai több tonna ammónium-nitrátot csempésztek Európába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hatalmas pusztítást okozott a robbanás.

Áprilisban a német hatóságok több Hezbollahhoz köthető helyszínen, többek között mecsetekben is komoly razziákat tartottak. Az akkori rendőrségi közleményekben nem tettek említést nagyobb mennyiségű ammonium-nitrátról, de Horst Seehofer német belügyminiszter hirtelen bejelentette, hogy betiltják az országban a Hezbollah tevékenységeit.


Fotó: Christoph Soeder / dpa

A német hatóságok április végén több helyszínen is razziáztak. Az akció után betiltották a Hezbollah tevékenységét Németországban.
Fotó: Christoph Soeder / dpa

A robbanékony anyagot egyébként a terrorszervezet már többször is használta korábbi merényletek során: 1992-ben ammónium-nitráttal teli autóval követtek el 29 halálos áldozattal járó robbantásos merényletet az argentin főváros izraeli nagykövetsége ellen, majd 1994-ben ugyanilyen módszerrel tették a földdel egyenlővé Buenos Aires Zsidó Közösségi Központját, ahol 85 ember meghalt, százak pedig súlyosan megsérültek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?