KÜLFÖLD

60 millió eurós vesztegetéssel vádolnak egy volt EU-biztost

Történelmi jelentőségű per veszi kezdetét napokon belül Máltán.
címkék:

60 millió euró (21 milliárd forint) vesztegetési pénz elfogadásának kísérlete miatt emeltek vádat az Európai Bizottság korábbi egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős tagja ellen. A máltai John Dalli, aki 2010 február és 2012 októbere között töltötte be az uniós tisztségét, szeptember 17-én áll először bíróság elé hazájában a „Dalligate” néven ismertté vált ügyben – írja a Times of Malta internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

John Dalli 9 éve, azt követően nyújtotta be lemondását, hogy az EU csalás elleni hivatala (OLAF) megállapította: egy közismert máltai vállalkozó a biztossal való kapcsolatára hivatkozva pénzt kért egy dohányipari cégtől. Az OLAF információi szerint Dalli egyik közli barátja, Silvio Zammit azzal kereste meg a Swedish Match vállalatot, hogy 60 millió euró kenőpénzért cserébe elintézi, hogy az Európai Unió visszavonja egy skandináv országokban népszerű, füstmentes dohánytermék, a snüssz kereskedelmi tilalmát.

A vesztegetési botrány kirobbanása után egy közel fél évig tartó vizsgálat vette kezdetet, mely megállapította, hogy Dalli tudott a kenőpénz elfogadásának kísérletéről, mégsem állította le a folyamatot. Ennek következtében a EU-biztos végül 2012 októberében benyújtotta a lemondását, de a közélettől végül nem vonult vissza. Joseph Muscat korábbi máltai miniszterelnök az egészségügyi reformokkal kapcsolatos „tanácsadójává” nevezte ki a botrányba került politikust.

John Dalli, az Európai Bizottság korábbi egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős tagja

Helyi sajtóértesülések szerint Dalli azért úszhatta meg mostanáig a felelősségre vonást, mert a korábbi máltai rendőr-főkapitány akadályozta a nyomozás előrehaladását, mondván, nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy vádat emeljenek a volt uniós biztos ellen.

A Times of Malta megkeresésére Dalli elmondta, hogy a vádak egy Angelo Gafa jelenlegi rendőrfőnök és az OLAF korábbi vezetője között létrejött, csalárd alku részei. A korábbi EU-biztos úgy fogalmazott, hogy a vádak egy ellene irányuló „kampány, egy újabb csalás” részei.

Dalli az elmúlt közel egy évtized során egyébként több alkalommal is kártérítési pert indított a Európai Unió Bíróságánál a 2012-es lemondása miatt. A törvényszék azonban 2021 februárjában elutasította a korábbi politikus 1 millió eurós követeléseit a „jogellenes magatartására” hivatkozva.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?