KÜLFÖLD

Így robbant fel véletlenül 30 radikális iszlamista bombagyártás közben

A balesetnek egyetlen túlélője sem volt.

Harminc radikális iszlamista vesztette életét egy afganisztáni mecsetben még szombat délután, miután az istentiszteleti helyen berendezett bombagyártó üzem véletlenül felrobbant – írja az szaúdi Arab News.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az afgán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az elhunytak között eddig hat külföldi személyt azonosítottak. Úgy tudni, hogy a Kabultól 450 kilométerre északra, az üzbég határ közelében található Qitla nevű falu egyetlen mecsetét bombagyárnak rendezték be a tálib lázadók, és a robbanás pillanatában „pokolgép-készítő szakkört” tartottak az ilyesmire fogékony muszlimoknak.

„A robbanásnak nem volt túlélője. A múltban a tálibok nyolc-tíz embert vesztettek átlagosan balul elsült bombagyártás közben. Ilyen súlyos veszteségeket most szenvedtek el először. Ez volt a leghalálosabb ilyen típusú baleset”

– fogalmazott Fawad Aman, a védelmi minisztérium szóvivője.

A tálibok hétfőn egy közleményben megerősítették a robbanás hírét, de állításuk szerint senki sem halt meg. A lázadó iszlamista csoport szóvivője, Zabihullah Mujahid elmondta, hogy a robbanás egy lőszerek tárolására használt helyiségben történt, és az is csak azért repült a levegőbe, mert az afgán hadsereg repülői lebombázták. A mecset pedig a támadás következtében sérült meg.

A robbanás egyébként Balh tartományban történt, ami Afganisztán egyik viszonylag biztonságos részének számított, de az amerikai csapatok kivonásának következtében a tálibok ide is kiterjesztették a hatalmukat az elmúlt években.

A balesettel kapcsolatban a tartomány kormányzója, Munir Ahmad Farhad független vizsgálatot rendelt el annak kiderítése érekében, hogy baleset vagy légicsapás történt-e.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?