Létrehozva: 2020.08.11.

Koronavírus örökítőanyag a pesti szennyvízben

Meghökkentő kutatási eredményeket tettek közzé.

Budapesten és Debrecenben is enyhén növekszik a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) augusztus második hetén végzett vizsgálata szerint.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését – áll a közleményben.

A szennyvízvizsgálatok által előre jelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával, mutatott rá az NNK, amely május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg a három budapesti szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken és néhány más vidéki városban vesznek rendszeresen mintát.

A többi mintavételi helyszínen még alacsony szinten stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

A vírus örökítőanyagát a tünetmentes fertőzöttek, valamint az újonnan megfertőződött, de tüneteket még nem mutató betegek is ürítik.

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján – mondta korábban egy interjúban Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető szakértője.

 

  • az örökítőanyagot a – tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes – fertőzött emberek ürítik.
  • a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-2 héttel korábban megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított fertőzöttek. Ez pedig „nagy nyereség” az egészségügynek, hogy felkészülhessen a járvány új hullámára
  •  

    Az elmúlt időszakban több olyan családi és közösségi fertőződés helyi koronavírus-járvány is kialakult, amely a hatályos járványügyi szabályok betartásával megelőzhető lett volna. Nagyon fontos elkerülni új gócpontok kialakulását, mivel egy-egy fertőzött ember miatt kialakult lokális járványgócból továbbterjedhet a fertőzés, és közösségi, területi járványok alakulhatnak ki – hívták fel a figyelmet.

    Mindenkit arra kérnek, hogy kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zárt térben szervezett rendezvényeket. Csak az álljon munkába, menjen közösségbe, aki egészségesnek tartja magát, tüneteket nem mutat. Különösen azok esetében fontos ez, akik egészségügyi, szociális és oktatási intézményben dolgoznak – hangsúlyozták.

    A szennyvíz tesztelése korai, figyelmeztető jelzést adhat a vírus visszatérése esetén – olvasható egy Nature-ben megjelent cikkben.
    Világszerte több, mint egy tucat kutatócsoport kezdett az új koronavírus kapcsán szennyvíz elemzésbe annak érdekében, hogy megbecsülje a közösségekben előforduló összes fertőzés számát. A módszer alkalmas lehet a vírus közösségekbe történő visszatérésének felfedezésére is. A tudósok ez idáig Hollandiában, az USA-ban és Svédországban találták koronavírus nyomait a szennyvizekben. A szennyvíz (használt víz, mely a csatornarendszeren keresztül szennyvíztisztító telepre kerül) elemzése lehetővé teszi kutatók számára a széklettel és vizelettel ürülő fertőző megbetegedések, mint például a SARS-CoV-2 nyomon követését. Egy szennyvíztelep akár több mint 1 millió ember szennyvízét gyűjtheti össze. Egy ekkora mértéket képviselő anyag vizsgálata jobb becslést adhat a koronavírus kiterjedéséről mint a tesztelés, mivel a szennyvíz elemzése információt adhat azokról is, akiket nem teszteltek, illetve azokról, akiknek csak enyhe tüneteik vannak, vagy tünetmentesek.

     

    Fertőzni képes vírusrészt ugyanakkor a szennyvíz nem tartalmaz, csak örökítőanyagot. A szennyvizet a telepeken még meg is tisztítják, és csak azután kerül vissza a természetes vizekbe, így ott biztosan semmiféle kockázatot nem jelent. A természetes vízben fürdés sem veszélyes. A strandok, uszodák vízének fertőtlenítésére használt klórmennyiség is biztosan elpusztítja a koronavírust, ezeken a helyeken ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő, 1,5 méteres távolság megtartására a strandolók között -

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Zendaya és Tom Holland - izgalmas részletek jelentek meg a kapcsolatukról

    origo.hu

    Újabb európai ország készül a világháborúra

    borsonline.hu

    Semmi sem pótolhatja, amiről lemaradt a rácsok mögött: ma egy éve ül börtönben Galambos Lajos

    vg.hu

    Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

    ripost.hu

    Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

    vg.hu

    Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

    origo.hu

    Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

    travelo.hu

    Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    POLITIK

    Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

    POLITIK

    Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

    POLITIK

    TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

    POLITIK

    Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

    POLITIK

    A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

    POLITIK

    Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

    POLITIK

    Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

    POLITIK

    Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna