Létrehozva: 2020.03.03.

Koronavírus káosz a perzsa államban, össze-vissza beszélnek

Irán alaposan belekeveredett a koronavírusba, de még jobban az erről szóló hivatalos hírekbe. Nem tudják eldönteni, hogy titkolóznak vagy inkább elmondják legalább nagyjából az igazságot.

Az egyik hivatalos jelentés szerint 1501-en fertőződtek meg koronavírussal, és 66 a halálos áldozatok száma. Egy másik jelentés viszont amire a BBC hivatkozik 210 halottat említ. Ez állítólag a kórházi összesítő adatokból származik.

Február utolsó hetéig viszont, miközben a járvány már ugyancsak terjedhetett még egyáltalán nem beszéltek róla az iráni hatóságok. Azt is csak nagyon lassan ismerték el, hogy náluk egyáltalán megjelenhet a járvány. Eközben tucatjára szervezték a választások előtt a jelenlegi hatalmat éltető tömegdemonstrációkat.

Nagyot szólt, amikor kiderült, hogy a 71 esztendős Mohammad Mirmohammadi, Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Hámeneinek a tanácsadója egy teheráni kórházban elhunyt, miután megállapították nála a koronavírus-fertőzést. Az ajatollah munkáját segítő tanács tagja egy teheráni kórházban halt meg az iráni állami média jelentése szerint. Ez valóságos pánikot keltett a perzsa államban.

Ráadásul az iráni egészségügyi miniszter helyettese, Iradzs Harirsi is elkapta a koronavírust. Nem sokkal korábban, hogy a politikus tesztje pozitív lett volna, egy, a koronavírusról szóló sajtótájékoztatón szerepelt, ahol jól láthatóan lázasan törölgette a homlokát.

Kianus Dzsahánpúr egészségügyi szóvivő ekkor még, az elmúlt hét közepén arról számolt be, hogy 34-re nőtt az országban a koronavírus halálos áldozatainak a száma, s 388-ra a fertőzötteké. Ennek ellenére sem vették komolyan az egészségügyi vészhelyzetet, sőt. Szemben Szaúd-Arábiával, ahol még a nagy mekkai zarándoklatot is lefújták, valójában semmit sem léptek.

A szaúdiak karantén alá helyezték Mekkát, az irániak viszont kifejezetten biztattak mindenkit, hogy nyugodtan utazzanak Qumba, az ország egyik legnagyobb városába és második legfontosabb síita zarándokhelyére. Qom a síita iszlám egyik szent városa, tanulmányi központja és zarándokhelye. A legfőbb kegyhely az Imamzadeh Hamzeh-sírtemplom. (Az Imamzadeh szentként tisztelt imámutódot jelent.) Ebben a templomban őrzik a szentként tisztelt, itt elhunyt, Fatima al Mazuhem földi maradványait. A sírkerítés megérintés a síiták számára éppen olyan fontos, mint más muzulmánoknak a Kába-kő körüljárása.

A koronavírus viszont éppen itt Quomban jelent meg először, ahova Kínából zarándokok révén érkezhetett. A több mint egymilliós városban, ahova folyamatosan érkeznek nem csak Iránból, hanem az egész világból a síita zarándokok, a vírus gyorsan terjedt. A különböző szent helyeken egymás nyomába lépve, a szent helyeket, kegytárgyakat, a sírkerítést megérintve egymást fertőzték és a mai napig fertőzik tömegével a zarándokok.

A legtöbb halottat a fővárosból, Teheránból, illetve a fertőzés helyi gócpontjának számító zarándokvárosból jelentettek. A BBC szerint nagyon magas számban betegedtek meg tisztségviselők: egy alelnök, egy miniszter-helyettes, és legalább két parlamenti képviselő. Ők mindannyian jártak a zarándoklaton. Az egyik legfőbb vallási vezető egyenesen arról beszélt, hogy tilos a szent város köré bármilyen vesztegzárat vonni. Olyan videók kezdtek megjelenni az interneten, amin a zarándokok nyalogatták a szent sírt védő fémrácsot. A szent városban most 250 embert tartanak karanténban, és annyit tudni, hogy közülük ötvenen haltak meg.

Ráadásul Iránban sok a hamis információ, sőt ezeket a hivatalos szervek is terjesztik, másrészt az emberek jelentős része már egyáltalán senkiben sem bízik.

Michael T. Osterholm, a Minnesotai Egyetem járványkutató központjának igazgatója a New York Timesba írt cikkében arra jutott, hogy az iráni adatokat kozmetikázhatták: vagy korábban kezdődött a járvány, mint elismerték, vagy sokkal több fertőzött van, mint amennyit beismertek (a halottak számából levezetve). Irán egészségügyi minisztériuma azt mindenesetre nem tagadja, hogy járvány van náluk, és a betegség már minden nagyvárosban ott lehet. Az ország egyes városaiban a múlt héten csütörtökön bezárták az iskolákat és a vallási intézményeket, és felhívták az emberek figyelmét, hogy kerüljék a tömeget, ám a pénteki parlamenti választásokat azért megtartották, ahol ráadásul az emberek a helyi szabályoknak megfelelően tömegesen ugyanabba a hivatalos tintatartóba mártották ujjaikat, így bizonyítva, hogy szavaztak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az országban „igen aggasztó” a helyzet. A WHO a közeljövőben egy egészségügyi csapatot is küld az országba, valamint orvosi eszközöket és a vírus kimutatására alkalmas teszteket is eljuttat Iránba.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

metropol.hu

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna