POLITIK

Karácsony ezúttal hajómutyiba keveredett?

Vizsgálatot indítanak Karácsonyék hajótendere ügyében, fedezte fel a Magyar Nemzet.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Egyes információk szerint nem megfelelő referenciákkal nyerhetett tendert a Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. a BKV-hajók üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázaton. A Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálatot indít az ügyben. Wintermantel Zsolt, a BKK Igazgatóságának a tagja azt mondta: felszólították Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy teljes körű vizsgálatot rendeljen el az üggyel kapcsolatban, és ameddig nem látnak tisztán, tiltsa meg a szerződéskötést.

Vizsgálatot indítanak a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKV-hajók üzemeltetését elnyert Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. benyújtott referenciájával kapcsolatban. Nem megerősített információk szerint a referenciát adó Silver Line Kft.-nek nincs és soha nem is volt hajózási engedélye.
A vizsgálat lefolytatását a tenderen elbukott Rubin Group Kft. kérte, amely megelőzően vitarendezésben szerette volna elérni, hogy a BKV vizsgálja meg a cég által benyújtott referenciákat és szabálytalanság esetén érvénytelenítse azokat.

„Az ajánlatkérő vonja vissza a másik referencia benyújtásának lehetőségét, és amennyiben az ajánlattevő nem tudja hitelt érdemlően igazolni a referencianyilatkozatban és igazolásban az ő, és a neki referenciát igazoló cég által megfogalmazottakat, akkor a Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zártkörűen Működő Részvénytársaság ajánlattevő ajánlatát nyilvánítsa érvénytelennek” – áll a Rubin Group Kft. június végén benyújtott vitarendezési kérelmében. Hozzátették:

felhívják az ajánlatkérő figyelmét arra, hogy jelen esetben az eset körülményeire való tekintettel súlyos jogsértés történhetett, ami adott esetben túlmutat a közbeszerzés szabályrendszerén is.

A BKV hétfői közleményében azt írta: a nyertes ajánlati ár a széles körű verseny eredményeként az eljárás becsült értéknél alacsonyabb. A legalacsonyabb érvényes ajánlatot benyújtó Magyar Kikötő Zrt. referenciájával kapcsolatban a BKV Zrt. külön felvilágosítást kért az ajánlattevőtől, amelyet az ajánlattevő határidőn belül megtett.

Ami érdekes, hogy Rubin Group Kft. hiába hívta fel a BKV figyelmét arra, hogy gond lehet az előzetesen benyújtott referenciákkal, a közlekedési cég gyorsan győztest hirdetett, innentől fogva a vizsgálatot Közbeszerzési Döntőbizottság fogja lefolytatni a versenytárs kezdeményezésére.

„Mivel a BKV botrányos használtbusz-bérlési pályázatához kísértetiesen hasonló körülmények között zajlik a jelenlegi hajózási szolgáltatási közbeszerzési eljárás, ezért joggal tarthatnak a budapestiek egy újabb botránytól” – közölte korábban a budapesti Fidesz. Wintermantel Zsolt, a BKK Igazgatóságának a tagja pedig lapunknak azt mondta:

felszólították Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy teljes körű vizsgálatot rendeljen el az üggyel kapcsolatban és tiltsa meg a szerződéskötést, amíg nem látnak tisztán a tenderrel kapcsolatban.

Korábban Karácsonyék a BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződtek, amelynek busza sem volt, ráadásul a pályázat során más cég tulajdonában lévő buszokkal pályázott. A kamucég tavaly május 11-én alakult, és mindössze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be, 17 millió forint törzstőkével. A tender mindössze hat használt busz bérléséről szólt, ám ezek a járművek sem a kamucég tulajdonát képezték: a CR-Facilities sem buszokkal, sem telephellyel nem rendelkezett. Továbbá referenciaként egy svájci cég számára kiállított ajánlást tüntettek fel.

Karácsony Gergely a Mediaworks kérdésére úgy reagált az ügyre, hogy állnak minden vizsgálat elé.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?