INSIDER

Kutatók kimutatták: ennyi ideig lehet védett, aki elkapta a vírust

Sokakat érdeklő kérdést tisztáztak.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járvány mindenkinek az életére hatással van, főleg most, hogy a harmadik hullám meredeken felszálló ágában vagyunk és rengeteg az új fertőzött. Szinte már mindenkinek van olyan ismerőse, aki megfertőződött a vírussal, így sokakat érdekel, hogy meddig tarthat a gyógyulás után a védettség, ami a betegség során kialakulhat a szervezetükben. Ezt a kérdést tisztázta most Kemenesi Gábor, aki a Pécsi Virológusok oldalának információit közölte Facebook-oldalán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A védettség idejét tisztázták

Fotó: MTI

A Pécsi Virológusok arról írtak, hogy egy most megjelent tanulmányban a kutatók a védettségről közölt eredményeket összesítették. Az antitestek szintje alapján 4 fő csoportot soroltak fel 164 beteg mintáinak vizsgálata alapján. Több időpontban nézték meg az antitestek számát a szervezetükben, az utolsó ilyen időpont 6 hónappal, azaz 180 nappal a tünetek megjelenése után történt.

Az első csoportba (A) tartozó személyek nagyon alacsony, szinte negatív antitest szintet mutattak már a betegség kezdetén is. Ezt az eredményt a betegek 12%-a mutatta.

A második csoportba (B) tartozó betegeknél a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő antitest szintet mértek. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint. A betegek 27%-a ebbe a csoportba tartozott.

A harmadik csoportba (C) pedig azokat a személyeket sorolták, akik szintén magas antitest szintet produkáltak az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassú volt és még 180 nap után is volt egyértelműen mérhető antitestszint. A betegek 29%-nál írták le ezt a jelenséget.

A negyedik csoport (D) a „legszerencsésebbek”, hiszen náluk a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas antitestszintet mértek. A legtöbb beteg, 32% tartozott ebbe a vizsgálati csoportba, igaz, ők zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Mindez azt jelenti, hogy az antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19 betegségből felépült betegek esetében. Fontos kiemelni, hogy minden esetben ezt csak egyéni szinten lehet mérni. Az antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától. Súlyosabb betegség esetén magasabb antitestszint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben.

A betegségen átesettek 61%-ának a tünetek kezdete utáni 180. napon is van „elégséges” semlegesítő antitest szintje, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.

Mivel azonban a betegek legalább 39%-ánál alacsony vagy teljesen negatív az antitestszint, így nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása, illetve a hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében nagyon fontos az oltás felvétele és az átoltott lakosság arányának emelése!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?