Létrehozva: 2021.11.03.

A szerelem köveiből épült a turai kastély

A Botaniq Turai Kastély nyerte el a Legjobb Európai Kastélyhotel 2021 díjat az International Travel Awards 2021 nemzetközi megmérettetésen.

Szerző Ripost

A meseszép turai kastély egy neoreneszánsz épület, 1883-ban egy szerelmes báró építtette a feleségének, és egészen a II. világháborúig lakták. Utána egyre rosszabb állapotba került, mígnem 2016-ban nekiláttak a teljes felújításának.

Fotó: botaniqkastely.hu

A mesebeli kastély a szerelem köveiből épült: a turai birtokot báró Schossberger Zsigmond nagykereskedő mágnás 1873-ban vásárolta meg az Esterházy családtól, és kastélyt álmodott rá imádott feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek.

Fotó: Fortepan / Nagy Gyula

A Loire menti kastélyokból és a Rothschildok Halton House-kastélyából meríthetett ötletet, a magyarok mégis inkább az „Operaház kistestvéreként” emlegették. A belső díszítőfestéseket ugyanis mindkét helyszínen Scholtz Róbert festőművész, díszítőfestő készítette. Sokáig azt hitték, hogy az épületet Ybl Miklós tervezte, de a Vasárnapi Újság később fellelt, 1885-ben megjelent számából kiderül, hogy Ybl tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt a tervező. A szerelmesek fél évtizedig élvezték a kastélyt, kezdetben csak nyári lakként, majd oda is költöztek.

Az enyészettől mentették meg

A kastélyt az utódok egészen a II. világháborúig lakták, az utolsó örökös munkaszolgálat közben elhunyt. Először a németek, majd az orosz katonák vették birtokba az épületet, az államosítás után pedig iskola működött benne. 1973-ban magánkézbe került, több tulajdonosa is volt, de senki sem törődött az értékmentéssel, végül a tető is beomlott.

A kastély lépcsőháza a 70-es években (Fotó: Facebook)

2016-ban új tulajdonosai az újjáépítése mellett döntöttek, gondosan figyelve arra, hogy megmaradjon az épület jellege, a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően újították fel.

A mai elegáns lépcsőház (Fotó: Facebook)

12 különböző szakterületű restaurátor dolgozott a helyreállításon. Visszaállították a kőelemeket, a gipszstukkókat, a fa épületelemeket és a falfestményeket is. Ma régi fényében tündököl, és szállodaként üzemel.

A kor minden építészeti bravúrját alkalmazták

A földszinti előtér fényét mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök adják. Csak emeleti világító ablakok vannak itt, de a tükröket úgy helyezték el 130 évvel ezelőtt, hogy világítás és ablakok nélkül is természetes fényt kap a helyiség. Bevezették a villanyáramot, ami abban a korban még kuriózumnak számított. Építettek bele ételliftet, központ fűtést és minden szintre fürdőszobát, amelyekbe artézi kútból érkezett a víz.

A mennyezet visszakapta eredeti pompáját (Fotó: botaniqkastely.hu)

A luxussal a felújításkor sem spóroltak. A kastélyhotelben külső és belső medencével rendelkező wellnessrészleget alakítottak ki. A hotel közel 400 négyzetméteres sparészlegét a kastélykert virágai és növényei inspirálták. Az International Travel Awards versenyen ezt is pontozták.

Közel 400 négyzetméteres a spa-részleg; ez is komfortos, hangulatos (Fotó: botaniqkastely.hu)

Az eredeti park egy részét a múlt század közepén elválasztották a kastélytól és futballpályát alakítottak ki rajta, de a megmaradt 10 hektáros területen jelenleg is dolgoznak, hogy visszaállítsák a növényvilág eredeti állapotát.

Sikerült az értékmentés

A kastély felújítása komoly értékmentő munka volt, de ezen túlmenően az elnyert díj is bizonyítja, hogy a magyar értékek híre eljut külföldre is, jó hírünket viszik a nagyvilágban.

Fotó: botaniqkastely.hu

A KSA Tourism Marketing szervezet által megrendezett nemzetközi versenyen több mint száz ország szállodái és vendéglátó egységei indultak, több- körös volt a verseny. A zsűri azt is értékelte, hogy a turai kastélyban 200-féle bort lehet megkóstolni, és a szezonális ételek mellett újragondolták a tipikusan magyaros ételeket. Kétségtelen, az árak sem elsősorban a magyar pénztárcákhoz vannak szabva, de életre szóló élmény lehet egy pár számára a kastélyban eltöltött éjszaka.

A felújítás során követték az eredeti terveket. A földszinti előtérnek nincs ablaka, az emeleti világítóablakokon keresztül kap fényt, mégis világos (Fotó: botaniqkastely.hu)

Hollywood is kiszúrta magának

A turai kastély megjelenik az Alice csodaországban című filmben is. Az Ella Bleu Travolta főszereplésével készülő Get Lost című amerikai–magyar koprodukció több jelenetét is a csodás magyar kastélyban forgatják.

Filmforgatásra, családi rendezvényekre, esküvőkre ideális a romantikus kastély
(Fotó: botaniqkastely.hu)

A turai kastély mellett több magyar helyszín feltűnik a filmben: az aszódi kastély, a Dunakanyar és Budapest olyan egyedülálló pontjai, mint a Halászbástya, a Hősök tere, a Gellért Hotel, a Vajdahunyad vára. Korábban Angelina Jolie is kinézte magának a turai kastélyt, meg is akarta venni 2010-ben, de végül ettől elállt. A Vér és méz földje című, általa rendezett film egyes jeleneteit viszont itt forgatták.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

ripost.hu

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Okosabb vagy, mint egy általános iskolás? Ebből a tesztből kiderül!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot