Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.08.

Újabb nemzetközi elismerés: magyar kastélyhotel lett Európa legjobbja

Nagy büszkeség, hogy az International Travel Awards 2021 nemzetközi megmérettetésen a BOTANIQ Turai Kastély lett Európa legjobb kastélyhotele.

Óriási elismerésben részesült hazánk egyik leghíresebb kastélyhotele. Az International Travel Awards 2021 nemzetközi megmérettetésen több mint háromezer nevezés érkezett, közülük ötszázan jutottak a döntőbe.

Az ötszáz döntősből kétszázan részesültek díjban, közöttük egy magyar hotel: a BOTANIQ Turai Kastély lett a „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021” díj birtokosa!

„Nagyon örülünk az elismerésnek, hiszen amellett, hogy egy nemzetközi, elismert szakemberekből álló zsűri döntését is tükrözi a végeredmény, a folyamat során a vendégeink is elmondhatták a véleményüket a szavazáson keresztül, ami közvetlen visszajelzést jelent számunkra” – mondta el a turizmus.com-nak Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője.

Nagy elismerésben részesült a BOTANIQ Turai Kastély (Fotó: BDPST Group)

A versenyben több fázisban, meghatározott szempontrendszer alapján értékelték a döntőbe jutottakat, mint például a személyzet modora, a szobák minősége, felszereltsége és tisztasága.

Fontos volt továbbá az adott szállodák éttermének külleme, az ételek minősége, valamint a spa és wellness egységek színvonala is.

A Schossberger Zsigmond báró megrendelésére, 1883-ban épült neoreneszánsz stílusú kastély a BDPST Group teljes körű rekonstrukcióját követően 2020 nyarán nyitotta meg kapuit az érdeklődő közönség előtt.

A Loire-menti kastélyok miliőjét idéző, Budapesttől 50 km-re fekvő BOTANIQ Turai Kastély ma már szállodaként és rendezvényhelyszínként is népszerű a térség turisztikai kínálatában, az International Travel Awards díja pedig azt mutatja, hogy európai mércével is elismerésre méltó – írták közleményükben.

Az étterem szezonális étlapján a nemzetközi fogások mellett a jellegzetes magyaros ételek modern variációi is megtalálhatók, míg a hotel közel 400 négyzetméteres spa részlegét a kastélykert virágai és növényei inspirálták, és finn szauna, gőzkabin, sószoba, valamint meleg vizes kül- és beltéri medencék is találhatók benne.

A mesébe illő kastély varázsát nemcsak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják, hanem az a szerelmi történet is, melyet az épület minden szegletében érezni lehet. A kastélyt ugyanis báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréz számára.

A Schossberger család

Schossberger Zsigmond édesapját, Schossberger Simon Vilmost már saját korában is a modern magyar kereskedelem egyik alapítójaként tartották számon – ő volt az első izraelita vallású, aki annak ellenére is nemesi címet kapott, hogy nem hagyta el felekezetét. Zsigmondnak 1890-ben Ferenc József királyt adományozott bárói címet, édesapja nyomdokait követve a Budapesti Kereskedelmi Akadémia bizottsági és számos ipari és pénzügyi vállalat igazgatósági tagjaként fontos szerepet töltött be hazánk gazdasági életében.
A báró 1869-ben az Esterházy-családtól vásárolta meg a pest megyei Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépíttette az általa megálmodott kastélyt. Zsigmond báró a nemzetközi pénzügyi élet csúcsán álló család, a Rothchildek Halton House kastélyából meríthetett inspirációt, a köznyelvben az épületet mégis sokáig az „Operaház kistestvéreként” emlegették. Ennek oka az lehet, hogy a belső díszítőfestéseket mindkét helyszínen Scholtz Róbert készítette, ráadásul egészen a közelmúltig Ybl Miklóst tartották a kastély tervezőjének. Nemrég azonban előkerült egy cikk a Vasárnapi Újság 1885-ben megjelent számából, amelyből sok más mellett arra is fény derült, hogy a kastély építésze valójában Ybl tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt. A kastély korának minden építészeti bravúrját felfedezhetjük. A korszerű központi fűtés mellett volt étellift és villanyáram is. Minden szintre került fürdőszoba, melyekbe artézi kútból érkezett a friss víz. A látványos földszinti előtérben emeleti világítóablakok és mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök segítségével elérték, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség. Világszínvonalú volt a minőségi kivitelezés, hiszen a kastély látványos parkjában részben esővízzel működő öntözőrendszerrel gondoskodtak a növények vízellátásáról. A kornak megfelelően, a kertészek az európai stílust követő parkot alakítottak ki a kastélyépület közvetlen környezetében, távolabb pedig az oldottabb jegyek kaptak hangsúlyt. Az eredeti park egy részét a múlt század közepén elválasztották a kastélytól és futballpályát alakítottak ki rajta, de a megmaradt 10 hektáros területen jelenleg is dolgoznak a növényvilág eredeti állapotát idéző rekonstrukcióján.
A család több mint fél évszázadon át használta a kastélyt, először nyári lakként, majd állandó otthonukként. Zsigmond fia, idősebb Viktor báró 1938-ban bekövetkezett halála után, két gyermeke örökölte az emblematikus épületet. Az örökösök közül Clarisse 1924-ben Angliába költözött férjével, az ifjabb Viktor báró pedig a II. világháború ideje alatt, munkaszolgálat közben elhunyt. A történelem viharos esztendői sajnos a magára maradt kastélyt sem kímélték: először a német, majd az orosz katonaság költözött ide. Az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került. Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt. A 2000-es évekre a méltatlanul elfeledett kastély tetőszerkezete teljesen leromlott, a főhomlokzatot omlásveszély miatt elkerítették, a bejárat feletti címert pedig rácshálóval védték a leomlás ellen. Látványosabb felújítási munkák 2011-ben történtek, amikor megújult az óratorony, valamint a kastély egyik legimpozánsabb részének, a pálmaháznak a tetőszerkezete. A hányatott sorsú kastély története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljeskörű felújítás vette kezdetét. A műemléki előírásnak megfelelő helyreállításnak része volt a tetőszerkezet megerősítése és újjáépítése, a padlózatok és nyílászárók cseréje, a külső és belső falfelületek visszaállítása. A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai tudásuk maximumával dolgoztak a kő elemek, gipszstukkók, falfestmények és fa épületelemek visszaállításán.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak

mandiner.hu

„Miért akarnánk, hogy egy ilyen játékos a padon üljön?” - a Liverpool szurkolói elmondták, mit gondolnak Szoboszlai Dominikról (VIDEÓ)

metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát