INSIDER

Újabb nemzetközi elismerés: magyar kastélyhotel lett Európa legjobbja

Nagy büszkeség, hogy az International Travel Awards 2021 nemzetközi megmérettetésen a BOTANIQ Turai Kastély lett Európa legjobb kastélyhotele.
  • Szerző: ripost

Óriási elismerésben részesült hazánk egyik leghíresebb kastélyhotele. Az International Travel Awards 2021 nemzetközi megmérettetésen több mint háromezer nevezés érkezett, közülük ötszázan jutottak a döntőbe.

Az ötszáz döntősből kétszázan részesültek díjban, közöttük egy magyar hotel: a BOTANIQ Turai Kastély lett a „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021” díj birtokosa!

„Nagyon örülünk az elismerésnek, hiszen amellett, hogy egy nemzetközi, elismert szakemberekből álló zsűri döntését is tükrözi a végeredmény, a folyamat során a vendégeink is elmondhatták a véleményüket a szavazáson keresztül, ami közvetlen visszajelzést jelent számunkra” – mondta el a turizmus.com-nak Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője.

elismerés

Nagy elismerésben részesült a BOTANIQ Turai Kastély (Fotó: BDPST Group)

A versenyben több fázisban, meghatározott szempontrendszer alapján értékelték a döntőbe jutottakat, mint például a személyzet modora, a szobák minősége, felszereltsége és tisztasága.

Fontos volt továbbá az adott szállodák éttermének külleme, az ételek minősége, valamint a spa és wellness egységek színvonala is.

A Schossberger Zsigmond báró megrendelésére, 1883-ban épült neoreneszánsz stílusú kastély a BDPST Group teljes körű rekonstrukcióját követően 2020 nyarán nyitotta meg kapuit az érdeklődő közönség előtt.

A Loire-menti kastélyok miliőjét idéző, Budapesttől 50 km-re fekvő BOTANIQ Turai Kastély ma már szállodaként és rendezvényhelyszínként is népszerű a térség turisztikai kínálatában, az International Travel Awards díja pedig azt mutatja, hogy európai mércével is elismerésre méltó – írták közleményükben.

Az étterem szezonális étlapján a nemzetközi fogások mellett a jellegzetes magyaros ételek modern variációi is megtalálhatók, míg a hotel közel 400 négyzetméteres spa részlegét a kastélykert virágai és növényei inspirálták, és finn szauna, gőzkabin, sószoba, valamint meleg vizes kül- és beltéri medencék is találhatók benne.

A mesébe illő kastély varázsát nemcsak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják, hanem az a szerelmi történet is, melyet az épület minden szegletében érezni lehet. A kastélyt ugyanis báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréz számára.

A Schossberger család

Schossberger Zsigmond édesapját, Schossberger Simon Vilmost már saját korában is a modern magyar kereskedelem egyik alapítójaként tartották számon – ő volt az első izraelita vallású, aki annak ellenére is nemesi címet kapott, hogy nem hagyta el felekezetét.

Zsigmondnak 1890-ben Ferenc József királyt adományozott bárói címet, édesapja nyomdokait követve a Budapesti Kereskedelmi Akadémia bizottsági és számos ipari és pénzügyi vállalat igazgatósági tagjaként fontos szerepet töltött be hazánk gazdasági életében.

A báró 1869-ben az Esterházy-családtól vásárolta meg a pest megyei Turán elterülő birtokot, ahol 1883-ra megépíttette az általa megálmodott kastélyt.

Zsigmond báró a nemzetközi pénzügyi élet csúcsán álló család, a Rothchildek Halton House kastélyából meríthetett inspirációt, a köznyelvben az épületet mégis sokáig az „Operaház kistestvéreként” emlegették. Ennek oka az lehet, hogy a belső díszítőfestéseket mindkét helyszínen Scholtz Róbert készítette, ráadásul egészen a közelmúltig Ybl Miklóst tartották a kastély tervezőjének. Nemrég azonban előkerült egy cikk a Vasárnapi Újság 1885-ben megjelent számából, amelyből sok más mellett arra is fény derült, hogy a kastély építésze valójában Ybl tehetséges tanítványa, Bukovics Gyula volt.

A kastély korának minden építészeti bravúrját felfedezhetjük. A korszerű központi fűtés mellett volt étellift és villanyáram is. Minden szintre került fürdőszoba, melyekbe artézi kútból érkezett a friss víz. A látványos földszinti előtérben emeleti világítóablakok és mérnöki pontossággal elhelyezett tükrök segítségével elérték, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség.

Világszínvonalú volt a minőségi kivitelezés, hiszen a kastély látványos parkjában részben esővízzel működő öntözőrendszerrel gondoskodtak a növények vízellátásáról. A kornak megfelelően, a kertészek az európai stílust követő parkot alakítottak ki a kastélyépület közvetlen környezetében, távolabb pedig az oldottabb jegyek kaptak hangsúlyt. Az eredeti park egy részét a múlt század közepén elválasztották a kastélytól és futballpályát alakítottak ki rajta, de a megmaradt 10 hektáros területen jelenleg is dolgoznak a növényvilág eredeti állapotát idéző rekonstrukcióján.

A család több mint fél évszázadon át használta a kastélyt, először nyári lakként, majd állandó otthonukként. Zsigmond fia, idősebb Viktor báró 1938-ban bekövetkezett halála után, két gyermeke örökölte az emblematikus épületet. Az örökösök közül Clarisse 1924-ben Angliába költözött férjével, az ifjabb Viktor báró pedig a II. világháború ideje alatt, munkaszolgálat közben elhunyt.

A történelem viharos esztendői sajnos a magára maradt kastélyt sem kímélték: először a német, majd az orosz katonaság költözött ide. Az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került. Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt.

A 2000-es évekre a méltatlanul elfeledett kastély tetőszerkezete teljesen leromlott, a főhomlokzatot omlásveszély miatt elkerítették, a bejárat feletti címert pedig rácshálóval védték a leomlás ellen. Látványosabb felújítási munkák 2011-ben történtek, amikor megújult az óratorony, valamint a kastély egyik legimpozánsabb részének, a pálmaháznak a tetőszerkezete.

A hányatott sorsú kastély története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljeskörű felújítás vette kezdetét. A műemléki előírásnak megfelelő helyreállításnak része volt a tetőszerkezet megerősítése és újjáépítése, a padlózatok és nyílászárók cseréje, a külső és belső falfelületek visszaállítása. A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai tudásuk maximumával dolgoztak a kő elemek, gipszstukkók, falfestmények és fa épületelemek visszaállításán.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?