INSIDER

Tombol a gyerekeknél a nátha, ezt a tesztet javasolja a gyermekorvos

Egyre több a hiányzás a sulikban, ovikban. Vannak olyan csoportok, ahol a 26 gyerekből csak négy volt jelen. Dr. Bense Tamás gyermekgyógyász nyilatkozott a Ripostnak.
  • Szerző: Ripost

Egyre több a hiányzás az iskolákban és óvodákban. Vannak olyan ovis csoportok, ahol a 26 gyermekből mindössze négy (!) volt jelen az elmúlt napokban. Vajon ennek nátha vagy Covid az oka? Dr. Bense Tamást, az ismert gyermekgyógyászt kérdezte a .

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Bense Tamás gyernekorvos (Fotó: Ripost)

„Valóban megnövekedett a gyerekközösségekben a hiányzások száma. Az orvosi rendelőkben viszont aránytalanul megnőtt a forgalom. Ennek javarészét az óvodások és az iskolások teszik ki, akiknek elsősorban meghűléses jellegű tüneteik vannak. Sokan jönnek nátha, köhögés, torokfájás, esetleg kis hőemelkedés miatt. Ezek a panaszok viszonylag rövid idő alatt, 6-8 nap alatt megszűnnek és nem jelentenek különösebben nagy problémát. A gond az, hogy a koronavírus bevezető tünetei is hasonló tüneteket fognak produkálni gyerekeknél – hívja fel a figyelmet Bense doktor.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A gyermekorvos szerint a másik probléma, hogy ez a korosztály még nem oltott és fogékony lehet a betegségre, illetve könnyebben elkapja a koronavírust is és az esetszámok napról napra emelkednek.

„A több hónapos nyugalmi periódus után, amikor csak elvétve fordult elő megbetegedés, most hamar túllépte az ország a napi ezer fős esetszámot. És egyértelműen további emelkedés várható. Remélhetőleg nem lesz olyan nagy járvány már, mint az előző volt, de ahogy a kórházi forgalmakat, a lélegeztető gépeken lévő betegek számát figyeljük, azért nem lehetünk teljes mértékben nyugodtak”.

Bense Tamás szerint elfeledkeztünk a békés időszakban a kézmosásról, a zárt helyiségekben történő maszkviselésről, valamint a távolságtartásról. „Úgy tűnik, hogy ezekre szükség van, még ha kötelezően nem is írják elő. Tehát most az óvodások és iskolások újra meg fogják tanulni a kézmosás fontosságát és mindenki megpróbál figyelni a távolságtartásra”.

Ezeknél a tüneteknél javasolt a Covid-tesztelés

„Azokat a gyerekeket, akik 3-4 nap után nincsenek látványosan jobban, érdemes Covid-tesztelésre küldeni, illetve abban az esetben is, ha a legkisebb gyanú felmerül, hogy a gyermek koronavírus-fertőzött lehet” – véli a szakember. „A teszt tisztázni tudja a meghűléses, illetve a koronavírus közötti különbséget. Láz, rohamos köhögés esetén, vagy ha a gyermek mellkasfájdalomra panaszkodik, elesetté válik és a negyedik hullámnál már megtapasztalt szemváladékozás is fellép, akkor mindenképpen javasolt a tesztelés” – hangsúlyozza a szakember. Hozzáteszi, lázmentes gyereknél viszont, aki tüsszög és folyik az orra, még az orvoshoz sem kell menni. „Elég, ha telefonon megbeszélik a tüneteket az orvossal. Ilyenkor tanácsokat adunk a szülőknek, hogy mit kell tenni, mikor kell már rendelőbe vinni vagy teszteltetni a gyermeket”.

A gyermekorvos kiemeli, hogy az oltható korosztályba tartozó családtagokat mindenképpen érdemes beoltatni.

„Akár egy kevés koronavírus tünettel rendelkező gyerek is képes esetleg egy családot kiirtani, mert a be nem oltott szülők és nagyszülők igencsak esendőek. Úgy gondolom, hogy az olyan családokban, ahol a gyerekek közösségbe járnak és még nem lettek immunizálva, feltétlenül ajánlott az egyetlen védekezési alternatívát, az oltást felvenni.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készíts szaloncukrot házilag!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?