INSIDER

„Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay” – folytatódik a petíciós aláírásgyűjtés

Márki-Zay Péter lesz az, akinek a hátán Gyurcsány Ferenc visszatérne a hatalomba. A megjelent nyilatkozataik egyértelművé teszik, hogy közös kormányzásra áhítoznak.
  • Szerző: Ripost

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy folytatják a petíciós aláírásgyűjtést, ugyanis Márki-Zay Péter lesz az, akinek a hátán Gyurcsány Ferenc visszatérne a hatalomba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Kocsis Máté/Facebook

„Miután Karácsony Gergely megbukott, lecserélték Márki-Zayra, de a baloldali politika maradt, a DK és Gyurcsány befolyása erősödött, arra pedig mindenki emlékszik, hogy mivel jár az ő kormányzásuk: adó- és rezsiemelés, családtámogatások elvétele, nyugdíjak elvonása, magas munkanélküliség, alacsony bérek. Márki-Zay Péternek viszont sem módjában, sem szándékában nem áll a gyurcsányizmustól mentesíteni a politikát, ezért a petíciós aláírásgyűjtést folytatjuk, meg kell állítanunk őket! Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay! Hajrá, Magyarország!” – olvasható Kocsis Máté bejegyzésében.

Márki-Zay Péter nyerte a baloldali előválasztást, a szavazatok nagyjából hatvan százalékát szerezte meg. Dobrev Klára gratulált és azt mondta, a DK elfogadja az eredményt és támogatni fogja, mint a baloldal miniszterelnök-jelöltjét. A Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője, Barkóczi Balázs úgy nyilatkozott, hogy a DK megkerülhetetlen erő.
Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a baloldalon belüli vitákat felerősítheti, és megosztottságot, sértettséget szülhet Márki-Zay előválasztási sikere. Ezzel együtt pedig sokan vizionálják, hogy a baloldali koalíció az áprilisi választásig olyan töréseket szenved, hogy végül széthullik.

Az elemző ezzel nem ért egyet, úgy véli, hogy ez nem következik be: „Én óva intenék mindenkit attól az elképzeléstől, hogy össze fognak veszni ennek a koalíciónak a tagjai, és szét fog szakadni ez az összefogás, azon egyszerű oknál fogva nem fog, hogy létérdekük, hogy a választás napjáig ez a koalíció, ha kell tűzzel-vassal, de egyben legyen tartva.”

A kérdés, hogy mennyire lesz őszinte ez az összeborulás, de ezeknek a pártoknak érdeke, hogy együtt maradjanak. A Gyurcsány-pártnak ez azért is érdeke,

„mert hogyha történik egy kormányváltás, akkor van egy párt nélküli miniszterelnök, akit ők, mint a vélhetően legnagyobb frakció tulajdonosai, tudnak irányítani. Ha nem történik kormányváltás, akkor Márki-Zay Péter elviszi a balhét”

– fogalmazott az elemző.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz olyan a töltött káposzta, mint a nagyié
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?