Létrehozva: 2020.08.14.

„Sok pedofil úgy gondolja: neki ez jár” – megdöbbentő történetek egy nyomozótól

Kedveskedéssel és hazugságokkal vezették meg elrablói és megerőszakolói – állítja egy 17 éves budapesti lány. S itt vannak a közelmúltban napvilágot látott pedofil-esetek, mint például a kistarcsai ügy. De vajon hogy zajlik a nyomozás az ilyen ügyekben? Mi jár az áldozatok és az elkövetők fejében? És miképp tudják lelkileg túltenni magukat a rendőrök egy-egy ilyen eseten? Ennek járt utána a Ripost.

Németh-Mészáros Tímea a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztály Vagyonvédelmi, Igazságszolgáltatás és Nemi Erkölcs Elleni Bűncselekmények Alosztályának vezetőjeként többek közt a szexuális bűncselekményekkel foglalkozik. Köztük is kiemelten azokkal, ahol fiatalkorúról van szó, vagy ahol hozzátartozó az elkövető.

„Szomorú, de egyre több a családon belüli szexuális erőszak és a pedofil-ügy” – kezdte Tímea. „Van, hogy a családon belül maga a gyerek vagy az édesanyja, testvére jelenti, hogy mi történt, de gyámhivataltól, gyermekjóléti szolgálattól, illetve óvodától is kapunk bejelentést. Az sem példa nélküli, hogy a szomszéd, vagy a család egy barátja fordul a rendőrséghez. Innen indulunk, ugyanakkor az egyik legnagyobb nehézség, hogy egy családon belüli szexuális bántalmazásnak ritkán vannak tanúi. Így az orvosszakértők és az igazságügyi pszichológus szakértő munkája létfontosságú a számunkra. Általuk kapunk egy irányt a nyomozáshoz.”

Fotó: Ripost

Meg kell találnunk a módját, hogy megnyíljanak nekünk ezek a gyerekek”

A szakértői vélemények tanulmányozása mellett a nyomozók természetesen helyszínelnek és meghallgatják a sértett gyerekeket is.

„Lelkileg ez utóbbi a munkánk legmegterhelőbb része. Ezek a gyerekek alapvetően is meg vannak rémülve, majd el kell jönniük a rendőrségre, ahol ráadásul vadidegeneknek kell elmesélniük, hogy mi történt velük. Nekünk pedig nincs sok időnk megnyitni őket, így rendkívül empatikusnak kell lennünk velük. Legutóbb egy 6 éves kislány jött be hozzánk, akinek el kellett mondania, hogy mi történt vele. Rettenetesen zokogott, nem akart megszólalni. Odahajoltam hozzá és megöleltem. Ez pedig akkora hatással volt rá, hogy fordult a kocka. Megértette, hogy segíteni vagyunk itt” – mesélte Tímea.

Fotó: Ripost

Horrorként emlékszik vissza a szigetszentmiklósi ügyre

Patkányvérrel átitatott tejbegríz, megcukrozott ürülék és válogatott eszközökkel való kínzás, erőszak – ezekre biztosan sokan emlékeznek az évekkel ezelőtti, nagy port kavart szigetszentmiklósi ügy kapcsán, ahol végül 2017-ben jogerős ítélet született, és mindkét szülő 13 évet kapott.

Talán a legborzasztóbb ügyünk volt. A gyerekek már csak akkor kezdtek el részletesen beszélni ezekről a dolgokról, amikor kikerültek a családból és nevelőszülők vették őket magukhoz. Nekünk a legtöbb esetben egyébként pont ez az elsődleges célunk: minél hamarabb kiemelni ezeket a gyerekeket a családjukból.”

Hogy lehet ezt lelkileg bírni?

Tímea a munkája során rengeteg szörnyű üggyel találkozott már, adott a kérdés: hogy lehet ezt lelkileg hosszú távon bírni?

Ez a szakma a hivatásommá vált, miközben tény, hogy sokszor nagyon nehéz. Ugyanakkor mindannyian próbálunk, amennyire lehetséges lelkileg távol maradni ezektől a dolgoktól úgy, hogy csak a célra összpontosítunk. Ha pedig ez nem megy, próbálunk segíteni egymásnak túllépni. Ez utóbbi mindig beválik, köszönhetően, hogy nagyon összetartó csapatom van„ – összegzett.

Fotó: Ripost

Az apuka úgy gondolta, neki ez jár

Tímea egyik legmegdöbbentőbb ügye az volt, mikor egy éppen felnőtté vált lány kért tőlük segítséget: őt és kisebb testvéreit is évek óta szexuálisan bántalmazza az apjuk. Minderről ráadásul az anyjuk is tud, de nem tesz semmit.

„A falu, ahol éltek, idilli volt: gyönyörű környezet, hatalmas családi ház. Az első, ami feltűnt, hogy egyetlen helyiségen sincs ajtó a házban. Se a szobákon, se a fürdőn, de még a vécén sem. Nem értettük, de az édesapa végül elárulta: szerette a családtagjai minden pillanatát figyelemmel kísérni, így fürdés és vécézés közben is figyelte őket” – idézte fel Tímea az esetet, melynek nem ez volt az egyetlen meglepő részlete. Az apa kihallgatásakor jött az újabb döbbenet: neki teljesen természetes volt az, amit a lányokkal csinált. Elmondta, hogy nem kapta meg a feleségétől, amit szeretett volna, így a gyerekek felé fordult. Azzal sem volt tisztában, hogy ez nem egészséges dolog. Azt gondolta, neki ez jár. A bíróság meg úgy gondolta, hogy neki meg sok év börtön jár ezért.„

Fotó: Ripost

Rajongott a lány az apjáért, aki többször is megerőszakolta

„Volt egy kislány, akit éveken át szexuálisan bántalmazott az apja, mégis, mikor találkoztak, a nyakába omlott. Azt mondta: azon kívül, hogy őt bántotta, remek édesapa volt, mindent megkapott tőle, mi több: ő egy nagyon jó ember. Még most is kiráz a hideg: döbbenetes volt látni, hogy az apja nyakába omlik, és azt hajtogatja, hogy apa szeretlek, és ne haragudj. Azóta is emlegetem, hogy ahány eset, annyiféle ember és reakció” – sóhajtja Tímea, majd így folytatja: Az ilyen eseteknél általában kiderül, hogy a gyerekeknek sokáig ez a normális, mert ebben élnek. Ám ahogy ezek a gyerekek nőnek, kinyílik számukra a világ, és rádöbbennek, máshol ez nem így megy. Ekkor felborul az életrendjük. Általában ilyenkor tűnik fel például a tanáraiknak, hogy itt valami nincs rendben.„

Bántalmazottból bántalmazó „Szintén durva ügy volt, ahol egy házaspár bevonta a saját tinédzser fiaikat és a lányukat a szexuális játékaikba” – idézte fel a történteket az alosztályvezető. „Az egyik fiúról a nyomozás során kiderült, hogy ő bántalmazottból végül bántalmazó is lett. Látta a családi példát, és ugyanazt tette a lánytestvérével, mint amit velük a szülők. A kislány teljesen összetört…„

 

Dacos kamaszok bosszúja

Tímea arra is kitért, előfordul, hogy a feljelentést tevő – általában tinédzser – nem mond igazat.

Van, hogy csak bosszút akar állni a szülein a gyerek, mert mondjuk nem internetezhetett annyit, amennyit akart. Ugyanakkor nem megyünk el egyetlen feljelentés, egyetlen bántalmazott gyerek mellett sem” – hangsúlyozta.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor fogadta a holland Szabadságpárt vezetőjét

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti