INSIDER

Robotasszisztens segíti a magyar orvost, hihetetlen, mire képes a technika

Már több mint 30 műtéten van túl Magyarországon a Nyugat-Európában is újdonságnak számító speciális robot, amivel minden eddiginél pontosabban lehet végrehajtani a térdprotézisek beültetését.
  • Szerző: Ripost

A mozgásanalízis alapján végzett csípőprotézis beültetését is elsőként kezdte el Magyarországon Dr. Domán István csípő- és térdprotézis specialista. Neki köszönhetően az új robottechnológia alkalmazásában is élen járunk: tavaly ősszel mi voltunk a negyedik olyan ország Európában, ahol az eszközt használták.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: drdoman.hu

Miben más az új módszer?

„Az OMNIBotics robot-asszisztált módszer használata nagyfokú személyre szabhatóságot biztosít, és nagy flexibilitással segít beültetni a térdprotézist” – mondja Domán doktor, aki több ezer protézis műtétet végzett már.

Fotó: drdoman.hu

Amerikában az utóbbi években már kifejlesztettek olyan robotokat, amelyek segítették a protézis beültetésnél a sebész munkáját, de nem tudták a beültetést személyre szabottá tenni. Így új robot óriási előrelépést jelent a korábbiakhoz képest, hiszen a térdprotézis elemei olyan személyre szabott helyzetbe kerülnek beültetésre, amely mellett a térd körüli lágyrészek, oldalszalagok feszessége megfelelő. Amikor a sebész robot segítsége nélkül operál, jellemzően a betegek 20 százalékánál panaszok lehetnek a térdszalagok nem egyenlő feszessége miatt.

Fotó: drdoman.hu

A betegek elégedettsége tehát attól függ, hogy mennyire lesz stabil a térd a protézis beültetése után. Ezt a stabilitást a térdet körülvevő lágyrészek, oldalszalagok feszességét helyreállítva lehet elérni – s ebben nyújt előrelépést az OMNIBotics robottechnológiája, mely a térdprotézis pozicionálást és csontokhoz való illeszkedését úgy segíti elő, hogy közben a szalagok egyenlő feszességre állíthatók be a használatával.

Fotó: drdoman.hu

„Az általunk alkalmazott robottechnológia az első a világon, mellyel a térd körüli lágyrészek feszessége objektíven mérhető, számszerűsíthető és az eredmények birtokában személyre szabott implantátum pozíció határozható meg. Az eljárással végzett műtétek után pedig egyértelműen gyorsabb felépülést, jobb térdfunkciókat és sokkal magasabb elégedettséget tapasztalunk” – mondta az orvos, aki jelenleg heti 2-3 műtétet végez a módszerrel.

Fotó: drdoman.hu

A robot nem váltja ki az orvost

Fontos tudni, hogy a robot nem váltja ki az orvost, tehát továbbra is a szakember műti a betegeket. Két eszköz, ami fontos: az egyik a dinamikus, digitális szalagfeszesség mérő, a másik pedig egy olyan robot, mely a mért adatok alapján az optimális szalagfeszességet biztosító implantátum helyét nagy pontossággal segít kijelölni.

„Ebben a robot kvázi vezeti a kezemet, és biztosítja, hogy jó helyen és nagy pontossággal végezzem a lépéseket” – magyarázta a specialista.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?