INSIDER

Csókay András világhírű idegsebész javaslata a járvány idejére

Az idegsebész a félelem immunrendszerre való hatásáról beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
  • Szerző: Ripost

Csókay András, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa elmondta: a stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenállóképességét, javítja a keringést és „minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is”.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ugyanakkor a „szív legmélyén lévő félelem” hatalmas károkat okoz, roncsolja a keringési és az immunrendszert és akadályozza az elmét, hogy jó döntéseket hozzon.

Az idegsebész szerint fontos, hogy „a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket”, a „lelkünk legmélyén”, ahová csak az ember maga és Isten lát. Erre való az igazán mély, az egyház tanítása szerint kontemplatív, szemlélődő imádság – mondta.

 

Hozzátette: a vallások többsége utat mutat ehhez a „valós, félelemmentes énhez” mély imádsággal vagy meditációval. Ugyanakkor nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával. De ehhez mindenképp szükséges a csend.

Csókay András kiemelte, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?