INSIDER

Ezért esznek orrcsipesszel azok, akik covidosok voltak

Több tízezren keresik a megoldást a koronavírus talán legidegtépőbb maradványtünetére, az úgynevezett parozmiára, azaz szaglástorzulásra. Egy külföldi csoportban a legtöbben az orrcsipeszt ajánlják megoldásként.
  • Szerző: Ripost

Anozmia (a szaglás elvesztése), fantomszaglás, parozmia, azaz szaglástozulás: ezek mind a koronavírus maradványtünetei, amelyek több tízezer ember életét keserítik meg világszerte. A legújabb ötlet, hogy a parozmiában szenvedő emberek legalább enni tudjanak, az orrcsipesz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A parozmia a szaglás rendellenes működése, az ebben szenvedők a legtöbb szag vagy illat helyett egy teljesen meghatározhatatlan, büdös szagot éreznek. Egyikőjük sem tudja pontosan körülírni, a legtöbben rothadásszaghoz, kénszaghoz, halszaghoz hasonlítják, de vannak, akik a halállal kapcsolják össze a szagot.

Mivel a szaglásunk össze van kötve az ízleléssel, a parozmiában szenvedőknek az evés is nehezükre esik, hiszen egy számukra nagyon büdös ételt kellene megenniük.

Étkezés és orrcsipesz?

„Tudom, nevetségesen nézek ki az orrcsipesszel, de ez az egyetlen lehetőségem! Tíz napon át csak sima fehér kenyeret, avokádót és mandulatejet bírtam csak enni. Most azonban újra megy az étkezés. Az étel készítése előtt felteszem a csipeszt, és le sem veszem, amíg el nem fogyasztom. Talán ez az ötlet másoknak is segíthet” – írja az egyik beteg a parozmiásokat segítő Facebook-csoportban.

orrcsipesz lehet a segítség

Orrcsipesz lehet a segítség a parozmiára Fotó: Shutterstock

A legtöbb parozmiában szenvedő beteg a koronavírus alatt teljesen elvesztette a szaglását, majd pár hónap után kezdődött el náluk, hogy valamilyen meghatározhatatlan büdöset éreznek.

„Nem vagytok egyedül! Tíz napig folyamatosan sírtam, teljesen elszigeteltem magam a családomtól, amikor elkezdődött a parozmiám. Végül orvoshoz mentem, aki antidepresszánsokat írt fel, pedig soha életemben nem voltam még depressziós. A tavalyi év mindnyájuknak nagyon nehéz volt, de a parozmia volt az utolsó csepp a pohárban” – írta a betegségben szenvedő nő, aki mindenkit biztat a csipesz használatára.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?