Létrehozva: 2021.03.26.

Orbán Viktor: Változik a boltok nyitvatartása, de a nyarunk szabad lesz

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismertette a kormány legújabb döntéseit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy nem az a kérdés, mikor érjük el a csúcsot, hanem, hogy milyen gyorsan megyünk majd lefelé.

275 ember halt meg tegnap, kórházban 11823 fertőzöttet ápolnak kórházban, 1480 ember van lélegeztetőgépen – mondta a kormányfő. Emberfelletti munkát végeznek az egészségügyben – tette hozzá. 10 343 ágy és 1693 lélegeztetőgép van még tartalékban. Élő erőből is van tartalék, de az utóbbiak nem végtelenek – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban (Fotó: Facebook)

Nehéz időszak

Arról is beszélt, hogy a járvány legnehezebb időszakát éljük. A brit mutáns meghatározóvá vált, és ez fertőz egész Európában. Háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint a korábbi variánsú. A kormányfő elmondta, hogy a brit mutáns már a fiatalokat is ledönti a lábukról, így ők is figyeljenek oda.

„Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon”

Orbán Viktor elmondta, hogy az oltás a legfőbb esély a vírussal szemben. Azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elég vakcina. A tegnapi uniós csúcson kiderült, hogy több országban komoly nehézségek vannak, és akik nem intézkedtek korábban a keleti vakcinák ügyében, azok csak feleannyi embert tudtak beoltani. Április-májusban másfélszer annyit tudunk oltani, mint márciusban. „Nincs bennem kétség, hogy szabad nyár lesz itthon” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: Ezt elrontották

Szólt arról is, hogy a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedték az európai miniszterelnökök az uniós bizottságnak. Az igazság, hogy rosszul döntöttek a miniszterelnökök, mert inkább egyedileg kellett volna tárgyalni – tette hozzá. „A brüsszeli döntéshozók a beszerzési árra összpontosítottak, de igazából az idő lett volna a fontos. Inkább drágább vakcina kéne, de időben. Ezt az egészet elrontották.”

Ennyi vakcinát adtak be eddig

A kormányfő közölte, hogy Szijjártó Péter már novemberben jelezte, hogy gond lesz a vakcinák körül. Már akkor azt mondta, hogy nem ideológiai és politika kérdése az oltás. Jelenleg 400 ezer vakcina van kint, amivel oltunk. Van 250 ezer orosz vakcina várja a felhasználást. Egyébként már több mint 1,8 millió vakcinát adtak be – mondta a kormányfő. 517 ezer vakcina a raktárakban, de azok második oltások, tehát nem lehet ezeket eloltani. Most vagyunk abban a helyzetben, hogy az újraindításról lehet beszélni, de azonnali újraindítás nem lehetséges. Amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig nem lesz nyitás, de átállunk a négyzetméter alapú rendszerre. Most úgy tűnik, hogy kilencig lehetnek nyitva a boltok, és este tíz óra lesz a kijárási tilalom új kezdete. Erről még tárgyal az operatív törzs, a döntés hamarosan megszületik, mint ahogy a négyzetméter alapú beengedés bevezetéséről is. A fodrászok és a szépségipar esetében „nagy harc” volt az operatív törzs ülésén, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket.

Ekkor lehet csak nyitni

Orbán Viktor szólt arról, is, hogy amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet nyitni. Ha ők megkapták a vakcinát, akkor lehet újraindítani. „Most úgy tűnik, hogy a 65 év feletti regisztráltak 71 százalékot beoltották” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy a várandósok esetében az a döntés született, hogy Pfizerrel és Modernával lehet őket oltani.

Április 19-én nyithatnak ki az iskolák és az óvodák

Az iskolák esetében az ott dolgozó embereket be kell oltani. Nincsenek könnyű helyzetben a pedagógusok. Ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolába, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat is be kell oltani. 112 ezer regisztrált iskolai dolgozóból 20 ezret már beoltottak. A maradékot április 10-ig be lehet oltani, és így reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulhatnak az iskolák és az óvodák.

Hatalmas munkát végeznek a háziorvosok

A magyar oltási kapacitás nagyon jó, és több százezer embert be lehetne oltani, ha lenne vakcina – mondta a kormányfő. A háziorvosok elsöprő többsége mindent megtesz a betegek érdekében – mondta Orbán Viktor. Az egy-egy kirívó eset kivétel, és a háziorvosok erőn felüli munkát végeznek. Oltópontunk bőségesen van, csak vakcina nincs elegendő.
Orbán Viktor beszélt a pletykákról és a a folyamatosan felbukkanó szóbeszédekről is. „A közösségi térben, vagy beszélgetésekben hallani mindenfélét és annak ellenkezőjét. Amit Müller Cecília mond, vagy amiről én hetente tájékoztatom önöket, az a valós helyzet. Hullámok lökdösik a hajónkat, de én ott állok a kormánynál” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Müller Cecília és ő hitelesen, minden héten tájékoztatást adnak a helyzetről.

A vírus bizonyos emberek esetében halálos

„Biztosan mondhatom, hogy szabad nyarunk lesz, de lehetnek olyan rendezvények, ahol csak védettségi kártyával lehet majd menni. Minden európai uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy nem azért halnak meg az emberek, mert az orvosok nem foglalkoznak velük, hanem mert a vírus egyszerűen halálos – zárta a szavait a kormányfő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, amit ez az étel tehet az egészségünkkel

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

vg.hu

A vártnál előbb érkezett a felezés a bitcoin piacán: ennek senki sem örülhet

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

mandiner.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hajrá magyarok! Országjárásba kezdenek a jövő sportsikerei érdekében

INSIDER

Eltüntettek egy-két kínos képet Magyar Péterről

INSIDER

Meglőtte, majd hátba szúrta riválisát egy féltékeny férfi Tatabányán

INSIDER

300 csapattal rajtol vasárnap a világ legnagyobb pontyfogó horgászversenye a Balatonon