INSIDER

Müller Cecília ismét fontos dologra figyelmeztet, tízezreket érint

Az operatív törzs szerdán is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol a friss járványügyi adatokat és egyéb információkat ismertették. Az országos tiszti főorvos többek között arról beszélt, hogy hamarosan az allergia is tüneteket okozhat majd.
  • Szerző: Ripost

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az egyetemi hallgatók védekezésben való részvételéről beszélt. Több mint 5 ezer ilyen egyetemista volt eddig. Ők nagyrészt a szűrésben vettek részt, míg ezren a kórházakban dolgoztak. 2200 fiatal vett részt a mentősök munkájában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Schanda Tamás elmondta, hogy volt olyan hét, amikor közel 500 hallgató dolgozott a mentőknél. Nagyon nagy köszönet illeti a fiatalokat ezért a munkáért. A kormány döntése értelmében krediteket is kapnak a munkáért, és a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították számukra. Az egyetemek saját forrásból is nyújthatnak támogatást a kirendelt és önkéntes egyetemi hallgatóknak.

Míg sokan segítik a védekezést, addig mások a közbizalmat aknázzák alá mindenféle kamuvideóval, és abszurd összeesküvés-elméletekkel bombázzák a közvéleményt – mondta Schanda. Mindenki tartsa be a szabályokat, mivel közel egy éve együtt kell élni a vírussal. A kormány mindent megtesz, hogy megfelelő mennyiségű oltást szerezzen be a brüsszeli hibák ellenére.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma. Annyira intenzíven zajlik a védőoltási program, amennyire a vakcinák száma ezt lehetővé teszi.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása hamarosan lezárul. Azok, akik nem vették igénybe az oltást, azoknak is lesz lehetősége az oltásra, de kampány már nem lesz – tette hozzá. A szociális intézményekben, idősotthonokban felgyorsul majd a védőoltások beadása. Eddig 201 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett az országba. Vasárnap újabb Moderna-szállítmány érkezik – mondta Müller Cecília.

Magyarországra érkezik a lille-i gyár egyik készítménye, a bamlanivimab amivel a súlyos állapotban lévő betegeket lehet kezelni – jelentette be a jó hírt Müller Cecília. Ez egy passzív immunizációt jelent majd – tette hozzá.

Az országos tiszti főorvos felhívta rá a figyelmet, hogy több növény esetében van már virágzás, és ez növeli az allergia kockázatát. Az allergia esetében hasonló tünetek lehetnek, mint a koronavírusnál, ezért feltétlenül a tüneteknél jelentkezni kell a háziorvosnál, hogy ki lehessen szűrni a valódi okokat.

1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 361 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 198 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 246 596 fő, az aktív fertőzöttek száma 103 087 főre csökkent. 3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 152 704 fő kapott oltást, közülük 17 772 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lassan lezárul, és az idősotthonokra összpontosulnak majd az oltások, amennyire azt a rendelkezésre álló vakcina lehetővé teszi. A kormány mai ülésén tárgyalja a védelmi intézkedések fenntartását. A kormány szeretne mielőbb nyitni, de ahhoz a tömeges oltásra, ahhoz pedig elég vakcinára van szükség. Az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina jön, ezért is keresünk más vakcinabeszerzési lehetőségeket.

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos. A kormány szerdai ülésén a vizsgálja a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat.

A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú és kevés oltóanyag is érkezik. A kormány számításai szerint, ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehetne feloldani a korlátozásokat.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (7 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány). A hétfőn és kedden érkezett vakcinákkal az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok oltása folytatódik.

Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához. Magyarország egymillió ember oltására elég Szputnyik V. vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, amely három ütemben fognak megérkezni. Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm vakcináról is zajlik a tárgyalás és a hatósági vizsgálat. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk egy hónapja tart és lassan lezárul. Kérjük, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?