INSIDER

Müller Cecília fontos hírt közölt a járványról

Kedden megtartotta az Operatív törzs a napi sajtótájékoztatóját, melyen a friss információkat közölték.
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy már több mint 700 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. Amikor a második hullámról beszélünk, akkor meg kell vizsgálni, hogy mi a járvány dinamikája.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: M1

„A 32. héten, nyáron volt a legalacsonyabb a betegek száma, ezután fokozatos növekedés kezdődött, aztán a 35-36. héten megháromszorozódott a pozitív esetek száma. A 36. hétről a 37. hétre másfélszeresre nőtt az esetszám, majd a következő héten egyharmaddal nőtt a pozitív esetek száma. A következő héten, a 39. héten már sokkal mérsékeltebb volta az emelkedés, mindössze 2 százalékos – magyarázta Müller Cecília.

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy jelentősen változott a járvány dinamikája, mivel az új megbetegedések száma nem nőtt jelentősen. Míg korábban megháromszorozódott a betegek száma, addig most a reprodukciós ráta nem sokkal magasabb, mint egy. Lassulni látszik az emelkedés.

Szerdán tárgyal a kormány a Magyarország teljes schengeni belső határszakaszára elrendelt határellenőrzés meghosszabbításáról – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert elmondta, kizárólag személyforgalmi belépésre 31 átkelőhely áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb mezőgazdasági földút, erdei dűlőút vagy turistaút fizikai zárásának határőrizeti ellenőrzését is végzi a rendőrség. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben csökkent a járvány terjedésének növekvő üteme.

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a kormány szerdán tárgyalja a schengeni határszakasz belső ellenőrzésének meghosszabbítását. Kizárólag személyforgalomra 31 határátkelő áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb átkelőt is ellenőriznek. Az alezredes kiemelte: ha valaki Szlovéniába menne, akkor számíthat arra, hogy 10 napos karanténba kerül, ha nem rendelkezik friss, negatív PCR-teszttel.

Müller Cecília közölte, az elmúlt 24 órában 851 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 8 beteg, így a halottak száma 757 főre emelkedett, 5173-an pedig már meggyógyultak. A járvány kezdete óta 25 567 főnél igazolódott a fertőzés. Hozzátette, kedden 19 637 aktív pozitív eset van, 755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 51-en vannak lélegeztetőgépen. Müller tájékoztatása szerint fokozatosan nőtt a laboratóriumi vizsgálatok száma, eddig 704 510-et végeztek el.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?