INSIDER

Müller Cecília: az iskolák felkészültek a rendszeres lázmérésre

Szeptember 28-án is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert rendőr alezredes a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban közölte: 142 esetben kellett intézkednie a rendőrségnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Összesen 405 személy ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megszegése miatt múlt hétfő óta. Öt intézkedés volt a vendéglátóhelyeket érintő szabályok megszegése miatt.

7780 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt hétvégén, így most jelenleg több mint 24 ezer hatósági házi karantén van.

Müller Cecília a tisztifőorvos a napi friss adatokkal nyitotta meg közleményét. 702 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 18 815 fő. 693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen

Hangsúlyozta: a távolságtartás mindenhol fontos. A vírus terjedését a higiénés szabályok betartásával lehet meggátolni.

Az országos tisztifőorvos elárulta, hogy az iskolák felkészültek a testhőmérséklet-mérésre. A hőmérők és a nagyobb intézményekbe kerülő hőkapuk már megvannak, kedden megkezdik a kiszállításukat, és előre láthatóan csütörtökön mindenhol használatba vehetik azokat.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

37,8 fokos testhőmérsékletű tanulókat fogják hazaküldeni. Ha ekkora vagy magasabb a testhőmérséklete egy tanulónak, akkor egy kis pihenés után ellenőrző mérést fognak végezni és ha továbbra sem csökken, akkor küldik majd haza.

Müller Cecília kérte, hogy a szülők várják meg a gyermekeket, amíg az iskolában megmérik a hőmérsékletüket.

17 óvodában és 7 iskolában van rendkívüli tanítási szünet, 180 osztályban és három teljes iskolában van digitális oktatás az operatív törzs döntése szerint.

Arról is szót ejtett, hogy a szépségszalonokban és fodrászatokban is fontos a maszkviselés. Az alkalmazottaknak folyamatosan ajánlott a szájmaszk viselése, a vásárlóknak is, kivéve persze, ha valamilyen arckezelésen vesznek részt. A szolgáltatás igénybevétele előtt és után is javasolják az alapos kézmosást, fertőtlenítést.

Müller Cecília elmondta, hogy most bárhol bárki hordozhatja a vírust, az első hullámmal szemben, amikor gócosan jelent meg a vírus

Újságírói kérdésekre megválaszolták:

  • A foglalkozás-egészségügyi orvossal egyeztetve határozzák meg a munkáltatók az óvintézkedések mértékét egy kockázatelemzés után
  • A magánrendeléseken is kötelező a maszkviselés
  • Két negatív PCR-tesztet követően kerülnek vissza a kórházakból a szociális intézményekbe a betegek

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?