INSIDER

Mit jelent a QR-kód a védettségi kártyán? A vakcinakisokosból kiderül!

Új sorozatot indított a Metropol: a Vakcinakisokos című rovatukban minden kérdést megválaszolnak szakértők segítségével.
  • Szerző: Ripost

Íme a Vakcinakisokos legutóbbi témái:

T. Marika: Azt szeretném megkérdezni, hogy a védettségi igazolványon - és a QR-kóddal elérhető oltási nyilvántartási lapon – miért csak az első oltás dátuma szerepel? Az nem evidens, hogy a kártya tulajdonosa a 2. oltást is megkapta. A QR-kód arra szolgálna szerintem, hogy aki arra illetékes, megnézhesse, hogy megtörtént a 2. oltás is, vagy nem?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Metropol: Kedves Marika! A védettségi igazolvány kiállítása az első oltás után történik. Előfordul, hogy előbb érkezik meg az igazolvány, mint ahogy az adott személy a második oltását megkapja. Az ellenanyag-termelés már az első dózis után elkezdődik, ezért onnantól már nagyjából védettnek tekinthető az illető. Ettől függetlenül a védettségi időtartam nem rövidül le. A Kormányinfón az hangzott el korábban, hogy a 4 milliomodik oltás után lépnek majd életbe a kártya jogosultságának előnyei, így a QR-kód gyakorlati szerepe is.

Védettségi igazolvány

Védettségi igazolvány
Fotó: M1 – YouTube

S. Károly: Megkaptam mindkét védőoltásom. Most már nyugodtabban kimozdulhatok otthonról?

M: Kedves Károly! Azzal, hogy mindkét dózis megkapta a vakcinákból, magas-fokú védelmet jelent, de nem százszázalékosat. A fertőzést továbbra is elkaphatja és másokat is fertőzhet azonban, ha elkapja a fertőzést, a védőoltás miatt nem lesz komoly lefolyása a betegségnek. Természetesen kimozdulhat otthonról, de a zsúfolt helyeket továbbra is érdemes kerülni, illetve minden esetben tegye ezt maszkban a járványügyi előírásoknak megfelelően.

Egy várandós nõ karját fertõtlenítik, mielõtt megkapja a Pfizer-BioNTech vakcinát.

Illusztráció/Székesfehérvár, 2021. április 2.
Egy várandós nõ karját fertõtlenítik, mielõtt megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának elsõ adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 2-án.
MTI/Vasvári Tamás

K. Piroska: Különbséget fognak tenni bizonyos országok (például utazásnál) a vakcinákkal?

M: Kedves Piroska! Valószínűleg idővel a legtöbb ország minden vakcinát el fog fogadni. Hogy mikorra, azt még nehéz megjósolni. Az is nagyon valószínű, hogy a hotelekbe is csak védettségi igazolvánnyal lehet szállást foglalni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?