INSIDER

Megszólalt az olaszliszkai lincselő ügyvédje: meglepő dolgokat állít

Bár a lincselőnek megítélt pénz Szögi Lajos családját illeti, meg akarja tartani egy részét.
  • Szerző: Ripost

Forrnak az indulatok, miután kiderült: az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja a rossz börtönkörülmények miatt ötmillió forintos kártalanítást kapott a magyar államtól. 

A végrehajtó zárolta Ifjabb H. Dezső millióit, így nem férhet hozzá. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke, Schadl György leszögezte, hogy a végrehajtó január­ban követelésfoglalással élt, amit megküldött az Igazságügyi Mi­nisztériumnak. Véleménye szerint heteken belül az áldozat családjának számláján lehet az összeg, hacsak az elítélt jogi úton nem lassítja a folyamatot. A bíróság ugyanis 46 millió forint kártérítést ítélt meg Szögi Lajos családjának, akik az elmúlt években egy fillért sem láttak ebből.

"A lassítás abszolút nem szándéka Dezsőnek, nem akarunk akadékoskodni. Csupán szeretnénk tisztán látni és kideríteni, hogy elévült-e a követelés vagy sem. Ha történt olyan végrehajtási cselekmény, ami az elévülést megszakította, akkor az egész összeget a család kapja meg. Amennyiben a követelés elévült, akkor indíthatnánk pert a végrehajtás megszüntetéséért, de eb­ben az esetben is a megállapodást részesítjük előnyben" – magyarázta ifjabb H. Dezső ügyvédje, akinek kérésére a Bors nem írta le a nevét. A jogász ifjabb H. Dezső kártalanítási ügyét intézte, a büntetőügyben nem ő képviselte a férfit.

Az elítéltnek arra is van forgatókönyve, ha a tavaly novemberben jogerősen megítélt ötmillió forintot valamilyen módon mégis megtarthatná. Ügyvédje telefonon tartja a kapcsolatot védencével. A jogász a lap kérdésére elmondta: ha ügyfele a pénzt esetleg mégis megtarthatná, szándékában áll egy jelentős összeget felajánlani az áldozat családjának.

"Már nagyon készül a sza­badulására, a rácsok mögött tanult, dolgozott, fegyelmije nem volt, ab­szolút mintarabnak számít. Megváltozott em­berként szeretne visszailleszkedni a társadalomba. Rengeteg kártalanítási ügyünk van, többnyire nincs is tudomásom arról, hogy az ügyfeleim milyen bűncselekményt követtek el korábban, hiszen a megbízásunk alapvetően a büntetés-végrehajtással kapcsolatos kártalanításról szól" – mondta a Borsnak a szegedi iroda vezetője.

Elmondása szerint sokáig nem is volt tisztában azzal, hogy az ügyfele miért van börtönben, meglepődve olvasta az újságcikkeket a múltjáról.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Illatos karácsonyi sütemények
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?