INSIDER

Megszólalt az édesanya, ez vár most a kis Zentére

A kisfiú előtt még hosszú út áll, de az ország összefogásának köszönhetően nemsokára elkezdődhet a kezelése.
  • Szerző: ripost

A másfél éves, gerincvelői izomsorvadásban szenvedő Zente hamarosan megkaphatja első szteroidos kezelését, ezzel elő is készítik azt a génterápiát, amely segíthet neki abban, hogy egyszer lábra álljon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Ha minden jól alakul, nemsokára meglesz az első vérvétel. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, kedden lesz egy orvosi megbeszélésünk” – kezdte a kisfiú édesanyja, a 36 éves Krisztina a Blikknek. „Zente szteroidos kezelést kap majd, amivel gyengítik az immunrendszerét, hiszen egy vírust kell majd befogadnia a szervezetének” – folytatta az anyuka, aki azt is elárulta: egy többhetes folyamatról van szó, ez idő alatt karanténban kell lenniük.

„A kezelés előtt és után is, minden héten vért vesznek Zentétől, illetve számos vizsgálat vár rá. Nagyon izgulunk, reméljük, minden rendben lesz” – mondta Krisztina, majd hozzátette: a következő lépés, hogy gyermekének egy steril szobát alakítsanak ki.

Dr. Bense Tamás orvos szerint bizonyos, az immunitást visszaszorító állapotokban van szükség arra, hogy a beteg steril szobába kerüljön.

„Ebben a szobában szűrt a levegő, tehát baktérium- és vírusmentes. A szülőknek, személyzetnek csak olyan védőfelszerelésben szabad megközelíteniük a szobát, amely megakadályozza, hogy kívülről bármiféle fertőzést bevigyenek, hiszen a legyengült szervezetre rendkívül ártalmas lehet bármiféle idegen kórokozó” – mondta az orvos.

Az SMA I-ben szenvedő Zente a közel hétszázmillió forintba kerülő Zolgensma nevezetű génterápiát kaphatja meg akár két hónapon belül, de még kétéves kora előtt. A döbbenetes összeget egy hét alatt összeadták neki az emberek.

Krisztina korábban elmondta: az úttörőnek számító terápia reményt ad számukra, hiszen nagyon jó esélyei vannak Zentének, hogy egyszer képes lesz majd önállóan járni, éppen úgy, mint a kortársai.

És ezeket olvastad már?