INSIDER

Másodfokú riasztást adtak ki: széllel, jégesővel csap le az országra a zivatar

Több megyére is kiadták a másodfokú riasztást zivatarveszély miatt!
  • Szerző: Ripost

Zivatarveszély miatt több északkeleti megyére is kiadta a másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden kora délután. Az érintett területeken a következő órákban viharos széllel, jégesővel kísért heves zivatarok alakulhatnak ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán keleten Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, nyugaton Győr-Moson-Sopron és Vas megye területén várható másodfokú riasztás. Az ország többi megyéjében zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A kora délutáni óráktól főleg az ország északi felében alakulnak ki elszórtan zivatarok, amelyekhez elsősorban viharos szél, illetve jégeső társulhat, de egy-egy gócban nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Főként az északkeleti megyékben, illetve az északnyugati tájakon heves zivatarok kialakulásának is megvan az esélye, melyeket 90 kilométer/órás szélrohamok, nagyobb méretű jégszemek kísérhetnek. A késő délutáni, esti óráktól már a délebbi tájakon is előfordulhatnak zivatarok. Szerencsére éjjel az északi, északkeleti tájakon egyre inkább csökken a zivatar esélye.

A katasztrófavédelem közleményben kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, és lehetőség szerint ne parkoljunk a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjünk. Ha leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert látunk, jelezzük azt a 112-es segélyhívón.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?