INSIDER

Magyarok nyomtatták ki a világon elsőként 3D-ben a Naprendszert vakoknak

A vak és gyengénlátó emberek számára is láthatóvá teszi a Naprendszert a Bakonyi Csillagászati Egyesület – 3D-ben alkották meg a Naprendszert. A részletekről Ivanics Ferenc mesélt a Ripost7-nek.
  • Szerző: Ripost

Merész vállalkozásba fogott egy kis magyar csillagászati egyesület: minden követ megmozgattak, hogy megvalósítsák missziójukat, és az űrt beköltöztessék az otthonokba, valamint tapinthatóvá tegyék a Naprendszert 3D-ben. A csapatnak évek óta dédelgetett álma vált valóra, amikor elindították az Űrbatyu-projektet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hamarosan bemutatják a 3D-s Naprendszert

Ivanics Ferenc csapata nemrég újabb nagy dologba vágta a fejszéjét. A Naprendszert a vak és gyengénlátó emberek számára is láthatóvá teszik, 77 nyomtatott és 10 saját kezűleg készített makettsorozattal. A kiállítás július 10-én nyílik Veszprémben, de a nagyközönség ezt követően az ország több pontján is találkozhat a különleges makettsorozattal.

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

„Tapinthatóvá tettük a Katrina hurrikánt és a Mount Everestet is, de a Kárpátok sem maradnak ki” – mondja Ferenc. Az élethű modelleket az interneten ingyenesen elérhető adatbázisokból és a NASA honlapjáról töltötték le.

Tomboló viharok is tapinthatók lesznek

Aszteroidák, a Szaturnusz gyűrűi, üstökösök vagy épp a Jupiter évszázadok óta tomboló vihara – többek között ezek lesznek a Tapintható univerzum kiállításon 3D-ben. A makettekhez hanghatások is tartoznak majd. A látogatók egy QR-kód és NFC-csip beolvasása után ismerkedhetnek meg közelebbről az univerzum érdekességeivel.

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A kiállításon Vértes Ernő amatőr csillagász közel 50 éves makettje is helyet kap. A Luna–2 űreszköz 1959-ben csapódott be a Hold felszínén, ezt öntötte ki gipszből 1974-ben az amatőr csillagász. A makettet most 47 évvel az elkészítése után leporolták és kiállítják.

Soha nem készültek még ilyen felvételek Magyarországról

A Fejér megyei egyesület eddig két Űrbatyuval rögzítette a mesés látványt a világűr előszobájából. Az Űrbatyu I-gyel 2019-ben csak képeket, az Űrbatyu II-vel 2020-ban már videót is készítettek.

Ha valaki szeretné megnézni a magyar tengert, vagy akár az egész Kárpát-medencét, nem kell mást tennie, mint szerezni egy VR-szemüveget és használni az okostelefont.

„Az egyik barátom otthon nézte meg a gyerekeivel a VR-szemüvegén keresztül a felvételeket. Fantasztikusan hálás volt, mert olyan érzése támadt, mintha lement volna a Balatonra nyaralni” – meséli Ivanics Ferenc. Az Űrbatyuval olyan egyedi részleteket rögzítettek, hogy Ferenc a mai napig beleborzong.

Hogy mi történt az űrbatyuval az űrben -60 fokon, illetve miért rogyott a földre és kezdett el sírni az Űrbatyu II. kalandja során a csapatot vezető Ivanics Ferenc, kiderül a 7 június 29-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?