INSIDER

Koronavírus: ez a legújabb tünet? Minden negyedik beteg tapasztalja

A fertőzöttek nyelve megduzzadhat és elváltozhat a legújabb tanulmány szerint.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy új tanulmány szerint a száj, a kéz vagy a láb elváltozása lehet a koronavírus fertőzés legújabb jele. Az kutatók 2020 áprilisától kezdve figyelik a fertőzötteket tüneteit, és 25 százalékuknál előfordult a nyelvgyulladás, dudorok vagy fekély kialakulása. Sőt ezen tüneteken felül a betegek 40 százaléka még vörösségét, égést és csalánkiütést is tapasztal a talpán és a tenyerén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutatást végző spanyol csapat, a Hospital Universitario La Paz, így arra a következtetésre jutott, hogy a potenciális fertőzöttek szájának, kezének és lábának megvizsgálásával gyorsabban lehet diagnosztizálni a valós betegeket – írja a Daily Mail.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az eredményeket a British Journal of Dermatology publikálta. Összesen 666 enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus fertőzöttet vizsgáltak meg, tizenöt napon keresztül. Az érintettek 45,7 százaléka tapasztalta a fent említett új tünetegyüttest.

Ebből 25,7 százalékuknál jelentkezett az ízlelőbimbók gyulladása, 6,9 százalékuk szájgyulladást tapasztalt. Ezenfelül 6,6 százalékuk számolt be duzzadt nyelvről. Így összeségében a kutatásban résztvevő minden negyedik koronavírusos betegek tapasztalta nyelvének elváltozását.

Még a fertőzöttek 40 százalékának elváltoztak a kezei és a lábai. Ennek leggyakoribb formája a bőr lehámlása volt, de 15 százalékuknál vöröses-barnás foltok jelentek meg az érintett testfelületen. Ebből voltak, akik égő-viszkető érzést is tapasztaltak.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?