Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.02.27.

Kínai koronavírus: Tudatos pánikkeltés zajlik?

Rém- és álhíreket terjesztenek sokan a koronavírussal kapcsolatban, noha Magyarországon szerda estig még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak – miközben több tízezren influenzások. Az emberek egymást hülyítik, megrohanták az üzleteket tartós élelmiszerekért. Az olasz kormányfő után Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is arra hívta fel a figyelmet, hogy megálljt kell parancsolni a pánikkeltésnek.

Sokfelé megrohanták a boltokat az emberek, mert félnek, hogy a kínai koronavírus miatt áruhiány lesz. Egymást hülyítik a neten, a munkahelyen. Pedig az influenzába évente több ezren belehalnak Magyarországon, most is járvány és több tízezer beteg van – mégsem tört ki a pánik. Eközben a körülbelül ugyanolyan veszélyes kínai koronavírus miatt most mindenki arról beszél Magyarországon, hogy be- kell-e vásárolni, jön-e a karantén és az áruhiány?

Folyamatosan feltöltik a polcokat a nagy áruházak

Megkerestük ez ügyben a nagy áruházláncokat, de mintha félnének nyilatkozni: az Auchan, a Tesco és a SPAR is a kereskedelmi szövetséghez irányított minket.

„A következő időszakban sem lesz gond az ellátással, elegendő élelmiszer lesz a boltokban” – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. – „Lehetnek szórványos esetek, ahol elfogy egy-egy áru, de általánossá nem válik a helyzet”.

Tegnap ugyanezt tapasztaltuk mi is a nagy üzletekben: sok helyen lefosztották a tartós élelmiszeres és kézfertőtlenítős polcokat, a pénztárosok el is mondták érdeklődésünkre, hogy tényleg sokan pánikolnak. De eközben az is látható, hogy folyamatosan utánatöltik a polcokat.

A pszichológus szerint eltúlzottak a reakciók

„Magyarországon az emberekben él egy zsigeri félelem. Folyamatosan aggódnak valami miatt, a világra nem nyugodtan, derűsen, bizalommal telve tekintenek. Mindig van valami, amitől félni kell, valaki vagy valami mindig fenyeget. Most épp a koronavírus. Épp emiatt eltúlzottak a reakciók, amiket ennek a betegségnek a megjelenésére adnak” – vélekedik Csehák Hajnalka pszichológus. – „Olyan érzésem van most, mintha háborúra készülnénk, pedig a helyzet nem ennyire drámai. De az embereknek jól esik azt gondolni, hogy habár a mindennapokban nem érzik magukat elég jó szülőnek, feleségnek, gyereknek, de most, amikor baj van, képesek az összefogásra, és gondoskodnak a szeretteikről.”

A rémhírterjesztést a törvény bünteti

Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-helyzet miatt hatpárti egyeztetést hív össze csütörtökre. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón elmondta: eddig két magyar betegről tudnak, egyikük a Diamond Princess luxushajón dolgozott, ő Japánban van, illetve egy Bécsben élő magyar nőről – keretes írásunkban a Ripost-nak nyilatkozó nőről olvashatnak – akinek a tesztje negatív lett. A miniszter arról is beszélt, hogy rengeteg rémhír terjed, ezt pedig a törvény bünteti. Gulyás hozzátette: Európában eddig 12 embert halt meg koronavírus fertőzésben, ebből 11 Olaszországban.

Fotó: Pixabay

„Meg kell állítani az új koronavírus-fertőzés miatti pánikhangulatot” – Ezt már Giuseppe Conte olasz miniszterelnök mondta, aki az olasz médiától is a „félelemgerjesztés” megfékezését szorgalmazta.

A betegek 95 százalékán úgy átmegy a vírus, hogy észre sem veszi

A hisztéria azért is alaptalan, mert könnyen lehet, hogy a koronavírus már az országban van, csak nem tudunk róla. Szlávik János infektológus, a László Kórház infektológus főorvosa korábban azt nyilatkozta a Ripost-nak: a koronavírusos-betegség az esetek 95 százalékában 1-2 hét alatt magától meggyógyul, így sokan nem is tudják, hogy ezen a betegségen estek át.

Fotó: shutterstock

Influenzásan hozzák a gyereket, de rettegnek a koronavírustól

Több anyuka is beszámolt a Ripost-nak arról az őrületről, ami egyes óvodákban és iskolákban folyik. A szülők egymást kérdezgetik, hogy merre jártak az utóbbi időben külföldön, miközben többen is úgy hozzák be a kicsiket, hogy köhögnek, prüszkölnek, folyik az orruk. Az influenzától már senki nem fél, pedig az sem veszélytelen járvány.

Ahogy melegszik az idő, gyengül a vírus

A koronavírus – a fizikai ellenálló képességét tekintve – nagyjából az influenzához hasonlít. Egy úgynevezett burkos vírus, ami a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny a „beszáradásra” és az UV-re. Ezért a szakemberek abban reménykednek, hogy az egyre melegedő időjárás miatt alábbhagy majd a vírus terjedése. Erről Rusvai Miklós virológus beszélt az M1 aktuális csatornán.

Negatív lett a bécsi kórházban fekvő magyar nő tesztje

Egy bécsi kórházban fekszik az az Ausztriában élő magyar nő, aki még kedden nyilatkozott a Ripost-nak. Mint elmondta: az utóbbi időben sokat utazott, nemrég járt a velencei karneválon is, előtte pedig kétszer is átszállt Kínában.

„Már egy hete nem éreztem jól magam, lázas voltam, köhögtem és a hideg is rázott. Ez volt gyanús nekem, ugyanis amikor korábban influenzás voltam, soha nem tapasztaltam ilyet„ - mesélte a nő, aki Magyarországon nem járt. A háziorvosa hazaküldte Beát, de a nőben felmerült a koronavírus gyanúja és felhívta a kijelölt telefonszámot.

„Hárman beszéltek velem, mindegyik végigkérdezte a tüneteimet. Miután elmondtam nekik, hogy mit tapasztaltam, azonnal mentőt küldtek. Szirénázva jött értem a mentő és behozott a Kaiser-Franz-Josef-Spital (SMZ Süd) kórházba.”

„Most egy 4 ágyas kórteremben fekszem egyedül” – tette hozzá. Szerdán kora délután örömmel adta hírül Facebook oldalán, hogy negatív lett a tesztje.

További részleteket a koronavírus terjedéséről a csütörtöki Ripost-ban találsz. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jön az apokalipszis: 114 órán át havazik majd március végén

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

borsonline.hu

Három csillagjegy, aki mindig aggódik a pénz miatt: vajon te is köztük vagy?

mandiner.hu

Zelenszkij embere kitálalt: az elnök a legkisebb kritikától kivan, reszket, felhívja az anyját, direkt manipulálja az embereket, hogy mindenki az ukránokra figyeljen

ripost.hu

Mindenkit meglepett Kulcsár Edina, bejelentette a nevet

vg.hu

Zuhannak a napelemárak, túlkínálat alakult ki a piacon

origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: gyógyíthat a rágó?

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 19.: az Oroszlán hallgasson az ösztöneire, a Rák várjon a döntéssel

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Liu Shaolin Sándor megforgatta a magyarok szívében a kést

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

A fejét is elfordítja, csúnyán kihasználta Magyarország egyik leggazdagabb emberét a barátja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

Mindenki erre várt már: hatalmas fordulat áll be időjárásunkban

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni