INSIDER

Kiderült: ezt kell tenned, ha az első vakcina után mégis elkapod a koronavírust

Előfordulhat, hogy valaki a két oltás között fertőződik meg. Azoknak lehet három vakcinát is fel kell venni.
  • Szerző: Ripost

A szakemberek véleménye szerint a kétdózisos koronavírus elleni oltások – mint amilyen az EU-ban jelenleg már forgalomban lévő Pfizer-, illetve Moderna-féle vakcina – első adagja után (vagyis a két dózis között) is könnyen meglehet, hogy valaki elkapja a vírust.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vírustagadók, és oltásellenesek ebben természetesen az oltások hasznavehetetlenségét látják, pedig éppen a második, úgynevezett emlékeztető dózis erősíti meg az immunitást, és akkor válik teljessé a vakcina hatása - írja a Bors.

Budapest, 2021. január 7.
Beoltanak egy dolgozót a Pfizer-BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával a XV. kerületi Olajág Otthonban 2020. január 7-én.
MTI/Máthé Zoltán

Valeriu Gheorghiță orvos ezredes, a román oltási kampány koordinátora kedden tisztázta azt is, mi a teendője annak, aki ilyen kellemetlen helyzetbe kerül. A jelenlegi álláspont szerint ilyenkor két eset van:

„Az illetőnek természetesen meg kell várnia, amíg felépül a betegségből, majd a felépülés után egy hónappal megkaphatja a második, emlékeztető oltást. Ha azonban, így a két dózis beadása között több mint hat hét (42 nap) telne el, akkor érdemes újrakezdeni az oltási folyamatot, azaz újabb két vakcinát kap a páciens, mintha az elsőt nem is adták volna be neki” – részletezte Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță azt nyilatkozta, hogy ebben a kérdésben még egyeztetnek azért a gyártóval, a Pfizerrel, az ő ajánlásaikat is figyelembe fogják venni a hasonló ügyekben, de egyelőre erre érdemes számítani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?