INSIDER

Jó hírünk van, olcsóbb lesz a sertésmáj!

A sertésbelsőségek áfája is csökkenhet jövőre, ez pedig mindenképpen jó hír.
  • Szerző: Ripost

Örülhetnek a sertésmáj kedvelői, ugyanis jövőre a hal mellett a sertésbelsőségekre is a leg­alacsonyabb, ötszázalékos forgalmi adót vethetik ki. A javaslat szerint a húsáru frissen és fagyasztva is kedvezőbb adókulccsal kerülhet a boltokba januártól.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a Magyar Időknek azt mondta, hogy így végre kiegyenlítődhet a verseny a belsőségek piacán. A baromfi esetében ugyanis már 2017. január elsejétől ötszázalékos áfakulcs érvényes például a májra.

A hazai boltokban főleg sertésmáj fogy, az egyéb belsőségek iránti kereslet nem meghatározó. Az viszont még kérdéses, hogy pontosan milyen termékek kerülhetnek be az ötszázalékos kulcs alá, így azt még nem lehet tudni, hogy jövőre a sertésszalonna is kedvezőbb adó mellett kerül-e a boltokba.

A sertéshús 2016. január elsejei áfacsökkentése mérföldkőnek számított az élelmiszeriparban, ez alapozta meg az adó mérséklését további termékkörök esetében is, így 2017. ja­nuár elsejével a tej, a tojás és a baromfi­hús is az ötszázalékos áfakulcs alá került. Ezt követi jövőre az élő hal és a halhús, illetve, ha a parlament elfogadja a módosítást, a sertésbelsőségek is olcsóbban kerülhetnek a polcokra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?