INSIDER

Itt tart most a Liget Budapest Projekt, mutatjuk!

Jó ütemben haladnak a Liget Projekt építkezései: elérte legmagasabb pontját a Néprajzi Múzeum, szerkezetkész a Magyar Zene Háza és épül a mélygarázs is.
  • Szerző: Ripost

Az eddig elkészült intézmények és közösségi terek bizonyítják, hogy a megújult Liget minden elemében többet és jobbat fog nyújtani látogatóinak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

70 év után újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

Történetének legnagyobb rekonstrukcióját követően 2018-ban újranyitott a Szépművészeti Múzeum, és 70 év után látogatható a legpompásabb terme, a Román Csarnok.

 

Akadálymentes épület, új kiállítóterek és modern közönségforgalmi terek várják a látogatókat.

Nagy sikert aratott a városligeti Nagy Játszótér

A Szinyei Merse Pál: Léghajó című festménye által inspirált, háromszintes mászókával felszerelt játszótér tavaly, az őszi szünetben nyitott, népszerűsége azóta töretlen.

Ebbe a városligeti gyermekbirodalomba minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettek.

Millenium háza néven kezdett új életet az Olof Palme ház

Újra régi pompájában áll az egykori Olof Palme ház, a felújított épület a Millennium Házaként kezdett új életet tavaly ősszel.

Befejeződött a ház értékmentése, egy különleges dísz kút került a több mint 130 éves épület főbejárata elé, amit Pécset a Zsolnay gyárban készítettek és megújult a rózsakert is az épület körül. A századfordulós hangulatú kertbe 1500 rózsatövet ültettek.

Hamarosan elkészül a Dózsa György úti mélygarázs

A három szintes, 800 férőhelyes mélygarázst hamarosan lehet használni. A környéken lakók kedvezményt is kapnak.

Ezen kívül épülnek földalatti parkolók: az Állatkerti körúton egy 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes. A Kós Károly sétány így autómentes lesz.

Szeptember 3-án megnyílt a Városligeti Sportcentrum

Három és fél hektáron tucatnyi sportot űzhetnek a látogatók Budapest legsokoldalúbb új sportközpontjában.

Fotó: Fotok Liget Budapest Projekt

Van itt egyebek mellett műfüves labdarúgó pályája lelátóval, kosárlabda aréna, három multifunkciós sportpálya, kondipark, sőt mászófal és két Teqball asztal is.

Fotó: Ripost / Sulyok László

Szerkezetkész a Magyar Zene Háza

Elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete. Az épület egyedi, organikus formavilágával Budapest egyik új és turisztikai vonzerejét jelentősen növelő jelképe lesz.

A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet a városligeti lombkorona szintje alatt marad, így a ház harmonikusan beleolvad a természetbe.

Elérte legmagasabb pontját az új Néprajzi Múzeum

A Liget Budapest projekt keretében az 56-osok terén készülő különleges múzeumépület idén őszre lesz szerkezetkész állapotban és 2022-től várja majd a látogatókat.

20200910 Budapest
Néprajzi Múzeum bejárása
A Néprajzi Múzeum építési területe. A Liget Budapest projekt keretében az 56-osok terén készülő múzeumépület idén őszre lesz szerkezetkész állapotban és 2022-től várja majd a látogatókat.
képen: az épület tető része
fotó: Knap Zoltán (BORS)

Az épület úgy fog kinézni, mint egy meghajlított zöld felület, beleolvad a tájba. Az épület 60 százaléka a föld alatt lesz, hármszor nagyobb kiállítótérrel és új állandó tárlattal nyílik meg a nagyközönség előtt.

Számos díjat kaptak már a városliget készülő épületei

Az International Property Awardson elnyert World’s Best Architecture különdíj után a II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíját is megkapta az új Néprajzi Múzeum. A magyar Zene Háza pedig a legjobb nemzetközi középület díját nyerte le a Iternational Property Awardson. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. A Szépművészeti Múzeumot Europa Nostra díjjal ismerték el, a nemzetközi örökségvédelmi díj az egyik legrangosabb elismerés.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?