Létrehozva: 2018.10.30.

Lenyűgöző változás: Visszanyerte eredeti pompáját a Szépművészeti Múzeum!

Több mint három évig tartó rekonstrukciós munkálatok után 2018. október 31-étõl újra látogatható a Szépmûvészeti Múzeum, Magyarország és a kontinens egyik legnépszerûbb múzeuma.

A 15 ezer négyzetméternyi területet érintő felújítást követően a végeredményt látva elmondhatjuk: a változás lenyűgöző! A megújult állandó kiállításokon több mint 120 ezer őrzött műtárgyban lehet újra gyönyörködni! A Liget Budapest Projekt keretében született újjá Budapest világörökségi helyszíneihez tartozó, neoreneszánsz és neoklasszicista stílusban épült, több mint száz éves épület.

Mostantól a Szépművészeti Múzeum olyan falai közé is betekinthetünk, ahol több évtizedig nem járhattak látogatók. Hetven év után megnyílik a Román Csarnok középkori bazilikát idéző terme, melynek rekonstrukcióján 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá több kiló aranyat is használva.

Megszépült a reneszánsz stílusú Michelangelo terem is, amely az elmúlt évtizedekben irodaként funkcionált. Hosszú évtizedek után végre megtörtént az épületszárny teljes műszaki modernizációja is, korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a tetőszerkezet nagy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben.

Nemcsak a Szépművészeti Múzeum épülete újult meg, hanem a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményével való újraegyesítésnek köszönhetően új koncepció alapján létrehozott állandó tárlatokkal várja a látogatókat.

A múmiák titkát az Ókori Egyiptom kiállítás fedi fel, a Klasszikus Ókor kiállítás középpontjában a görög, az etruszk és a római kultúra áll. A Régi Képtár 1250–1600 közötti kiállítása az európai művészet fő korszakait mutatja be. Az 1350-1800 közötti Európai szobrászat gyűjteménye mintegy 100 remekművet állít ki. Az 1600-1800 közötti Magyarországi művészetet bemutató tárlat a történelmi Magyar Királyság területén született, vagy hazai megrendelésre másutt készült festményeket, szobrokat sorakoztatja fel. A magyar művészet több mint négy évtizedes távollét után tér haza a Szépművészetibe, így a múzeum a 18. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és a magyar művészet történetét.

A Szépművészeti Múzeum nem véletlenül a leglátogatottabb közgyűjtemény Közép-Európában. A felújított múzeum az új állandó tárlatok mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamara-kiállítással várja majd a látogatókat. A Szépművészeti gyűjteményei az európai képzőművészet minden korszakába bepillantást engednek olyan híres művészek alkotásain keresztül, mint Raffaello, Leonardo, El Greco, Dürer, Rembrandt, Goya és Monet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

life.hu

Müller Péter: Életünk legnagyobb eseményei észrevétlenül indulnak

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!