Létrehozva: 2021.08.20.

Itt a mai ünnepi menetrend, új program is lesz a hagyományosak mellett

Országszerte ünnepségeket, kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából.

A fővárosban ma folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál: a zászlófelvonás és a honvédtisztek avatása után tartják a légi parádét, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este pedig „Európa legnagyobb tűzijátéka” zárja a napot. Emellett a Várkert Bazárnál és a budai Várban a Magyar Ízek Utcája és a Mesterségek Ünnepe, továbbá számos színes program várja az érdeklődőket. A főváros több pontján koncertek is lesznek.

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az ünnepség után a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség.

Délután hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást is rendeznek.

A nap folyamán átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, délután pedig a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. A 20-i ünnepi programokat este „Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják a fővárosban. Ennek megtekintésére a fogyatékossággal élők számára a Kossuth Lajos téren az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területet biztosítják.

Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek. Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A törzs vezetője, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta: az augusztus 20-i rendezvények mentesülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások alól.

A szervezők felhívták a figyelmet: a Szent István-napi rendezvényekhez és a tűzijátékhoz kapcsolódóan Budapesten több helyen lehet megváltozott forgalmi rendre lehet számítani, ezzel kapcsolatban további információk a police.hu, a BKK-oldalakon, valamint a BKK Futár alkalmazásban olvashatók. A programokkal kapcsolatban további információk találhatók a szentistvannap2021.hu oldalon.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Augusztus 20-án, Magyarország nemzeti és állami ünnepén általában kiemelkedően érdekes programok várják az érdeklődőket, az idei évben azonban különösen izgalmas eseményeknek lehetünk résztvevői. Azért, hogy egy kicsit megkönnyítsük a hosszú hétvége megtervezését, kiválasztottunk tíz olyan programot, amelyek kiváló kikapcsolódást biztosíthatnak mindazok számára, akik Szent István napját felejthetetlen módon szeretnék megünnepelni. Nézzük is meg, merre nézelődjünk, ha a hosszú hétvégén Budapesten tartózkodunk!

1. Az augusztus 20-ai felvonulás és kiállítás

Különleges születésnapi partira készül az ország, az ünnepi eseménysorozatot egy grandiózus felvonuló ünnepség nyitja meg. Az Oktogontól a Hősök teréig impozáns, guruló installációk közt vonul végig több száz fellépő, köztük Péter Szabó Szilvia, Wolf Kati, Navratil Andrea és Horváth Tamás énekesek, valamint a Kelemen Kabátban, a Road és a Göncöl Zenekar több száz táncos kíséretében.

Az Andrássy úton végiggördülő alkotások három tematikába rendeződnek: föld, haza és nemzet. Elsőként a magyar eredetmondák legendás állatai, a pogány hitvilág alakjai, a turul és a csodaszarvas jelennek meg itt. A négy és fél méter magas turulmadarat és a 16 ember által működtetett csodaszarvast a „haza” témájú blokkban a kilenc méter átmérőjű korona követi, de Szent István óriásszobra is megjelenik majd. Az ünnepélyes felvonulás zárójelképe a mintegy 60 méter hosszú magyar zászló lesz.

Az installációk az augusztus 20-ai felvonulást követően, az ünnepi hétvégén is látogathatók lesznek egy interaktív kiállítás keretében a Hősök terén.

A felvonulás augusztus 20-án, 10:00 és 11.30 óra között tekinthető meg. A kiállítás augusztus 20-án 12:00 és 22:00 óra között látogatható.

2. A Hősök útján életre kel a történelem

A történelem szerelmeseit is izgalmas programok várják. A Budai Vár legnagyobb területen zajló eseménye például a magyar történelem kivételes alakjainak állít emléket. A szervezők hét történelmi személy hősi cselekedeteit mutatják be hét különböző helyszínen, a Tóth Árpád sétányon a Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Honvédség Hagyományőrző csoportjainak támogatásával. I. István király, Szent László, Hunyadi János, az Egri nők, Kászonyi Dániel, Muhr Ottmár és Duska László: közös bennük, hogy mind olyan sorsfordító döntéseket hoztak meg, amelyek miatt ma hősként tekintetünk rájuk, döntésük nagy hatással volt a magyar történelem alakulására. A látványos, szerepjátékos hagyományőrző bemutatókon lehetőség lesz a korhű fegyverek, eszközök kipróbálására is, az előadások végén pedig egy különleges, erre az alkalomra készült selfie-géppel mindenki készíthet közös fotót kedvenc történelmi hősével.

A Hősök útja augusztus 20-án 9:00 és 19:00 óra között látogatható.

3. Komolyzenei élmények festői kilátással: Panorama Classical

Aki nyugodtabb, „csendesebb” programokat keresne a nyüzsgés közepette, annak egy rendhagyó zenei élményt ajánlunk a teljes hosszú hétvégére: a város egyik legszebb panorámájával bíró Filozófusok kertjében (Gellért-hegy, víztározó teteje) egy elegáns piknikre kerül sor, ahol a legnépszerűbb komolyzenei előadók koncertjeihez a vár és a város látképe adja a nem hétköznapi díszletet, a zenét babzsákokon, vagy a fűben ülve, a lámpafüzérek meghitt fénye alatt falatozva, borozgatva hallgathatja a közönség. A gyerekek sem fognak unatkozni közben, egész napos „hangszersimogató” keretében ismerkedhetnek a különböző hangszerekkel.

A Panorama Classical augusztus 20-án 11:00 és 20:00 óra között, augusztus 21-én és 22-én pedig 11:00 és 22:00 óra között várja az érdeklődőket.

4. Csárdafesztivál – hagyományos ételek Michelin-csillagos tolmácsolásban

Az ország és a határon túli térségek legjobb magyar csárdáinak ikonikus ételeit kóstolhatjuk meg a Vörösmarty téren. A kivételes gasztroélményt tánc- és népzenei programok kísérik a térre épített színpadon, de az éttermek asztalainál ülve is nyomon követhetjük az eseményeket. A fesztivál első napja a népművészeti hungarikumokat állítja a középpontba, a második napon a magyar nóta lesz a főszerepben, míg a harmadik napon „folk&roll” dallamokat hallhatunk a bemutatók és kóstolók ideje alatt. A műsorvezető Kovács Lázár lesz.

A Csárdafesztivál augusztus 20-21-22-én 10:00 órától 22:00-ig látogatható.

5. Sporthősök – emberek emberfeletti teljesítménnyel

Augusztus 20-án és 21-én a Március 15. téren megtapasztalhatjuk, hogy hősök nemcsak történelmi személyek lehetnek, hanem olyan kortársak is, akik erőn felül teljesítenek az egész ország javát szolgáló cél érdekében. Ilyen hősök a sportolók is, akik nem csak sikereikkel, hanem kemény munkájukkal is inspirálnak minket. Róluk fog szólni a Sporthősök című, kétnapos rendezvénysorozat: a Március 15. térre tervezett egyedi „fordított lelátó” jellegű színpadon a múlt és jelen sporthősei és a tokiói olimpia magyar bajnokai mesélik el győzelmeik és bukásaik történetét. A tér egy rendhagyó kiállításnak is otthont ad, ahol az olimpikonjainkról készült, eddig soha nem látott portrésorozatot, sportolói relikviákat és mozgóképeket láthatunk. A gyerekeket egy interaktív, sport tematikájú játszótér várja, ahol próbára tehetik képességeiket és megtudhatják, melyik sporthoz illenek leginkább az adottságaik.

A Sporthősök augusztus 20-án és augusztus 21-én 9:00 és 19:00 óra között látogatható.

6. Gyerekliget – mesebirodalom nemcsak kicsiknek

A Városliget egyik elvarázsolt helyszíne, a Vajdahunyad vára két napra mesebirodalommá változik: herceg- és hercegnőképző, bábelőadás, vásári mutatványok, tűzzsonglőrök, Csukás István leghíresebb és legszeretettebb mesehősei várják a gyerekeket és szüleiket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Két havi nyugdíjat talált egy zacskóban Mária, elképesztő dolgot tett

INSIDER

Nagyon olcsó poggyászokkal trükköznek az agyafúrt csalók: mutatjuk, hogyan cselezd ki őket!

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, váratlanul állt le egy férfi szíve Hajdú-Biharban

INSIDER

Egyik nap tél, másik nap nyár: mutatjuk, hogy folytatódik az időjárás