INSIDER

Ítélet jön az oltásellenes szülők perében, óriási a felhajtás

Az oltásellenes szülők kisebbik gyermeke azért halt meg, mert nem voltak hajlandóak orvosi ellátásban részesíteni.
  • Szerző: Ripost

Csütörtök reggel telt házzal folytatódott L. Csaba, az Oltáskritikus Életvédők szövetségének alapítója és felesége tárgyalása. A zenész, művész házaspárnak szándékos emberölés miatt kellett bíróság elé állnia kisfiuk, a hathetes Endre halála miatt. A vád szerint azért következett be a tragédia, mert az oltásellenes pár szándékosan nem adatta be a gyermeknek a születéskor létfontosságú K-vitamint. A csütörtöki tárgyaláson várhatóan ítéletet hirdetnek az ügyben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Egy korábbi tárgyaláson a gyermekorvos elmondta, hogy a szülők végig akadályozták, hogy az egészségügyi dolgozók megfelelő ellátásban részesítsék a gyermeket. „Mikor közöltem velük, hogy lélegeztetőgépre kell tennünk, sőt röntgenre és vérvételre is szükség lesz, teljesen kiakadtak. Természetesen szükség volt CT-re is, hogy kiderüljön, a gyermeknek agyvérzése van-e, de erről hallani sem akartak a szülők. Tulajdonképpen semmilyen vizsgálatba nem egyeztek bele” – mondta az orvos.

Ahogy azt a megírta az Oltáskritikus Életvédők szövetségének alapítójának és fuvolaművész párjának első gyermeke, Lehel 2010-ben született, öccse, Endre pedig 2012. november 12-én látta meg a napvilágot. Az anya várandóssága idején nem vette igénybe a védőnői szolgálatot, terhesgondozásra sem járt. Endrét nem kórházban, hanem egy születésházban szülte meg, ekkor látta a babát gyerekorvos először és betegsége előtt utoljára. Amikor a gyermeket az újszülöttgyógyász megvizsgálta, tájékoztatta a szülőket a teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és a kötelező oltásról. Az anyagcsere szűrővizsgálathoz a vért az orvos le akarta venni, ám ezt a szülők írásban elutasították. 2012-ben fűtési problémák miatt a család a szilvesztert egy ismerősnél töltötte, ahol a gyermek rosszul lett. Sírt, majd sugárban hányt. Vendéglátójuk orvoshoz akarta vitetni, de az apa nem engedte. Végül kihívták a mentőt, ám a család végig akadályozta a csecsemő ellátását. Endrét a mentők éjjel fél 12-kor a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikájának átadták, ahol a gondos kórházi kezelés ellenére 2013. január 8-án elhunyt.

A születésház, ahol a később elhunyt Endre született, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester feleségéhez kötődik. A polgármester korábban kimenekült a cégből, de a feleségét tanúként már meghallgatta a bíróság egy tragédiával végződött otthonszülési perben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?