INSIDER

Irány a Balaton, a strandokon nem algásodik a víz!

Algásodik a Balaton, a kékalga pedig veszélyes lehet a gyerekekre – terjedt el a hír az utóbbi napokban. A Ripost utánajárt és kiderült: a balatoni strandokon nem jellemző az algásodás, a víz minősége kiváló, ráadásul elég meleg, 24 fokos, így bátran lehet tervezni az elkövetkezendő napokban nyaralást a magyar tenger partjára.
  • Szerző: Ripost

Az utóbbi egy-két hétben megjelent hírek szerint elszaporodtak az algák a Balatonon, elsősorban a tó nyugati medencéjében. A Vízügyi Igazgatóság harmadfokú vízügyi készültséget rendelt el, hozzátéve, hogy megkezdik a kotrást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Semmi ok aggodalomra a professzor szerint

A megkereste a Balatoni Limnológiai Intézetet, hogy megtudjuk, mire számíthatnak az elkövetkezendő napokban azok, akik megfogadják a tanácsot: „Kevesebb Adria, több Balaton”, és a magyar tengernél szeretnék tölteni szabadságukat.

„Abszolút nincs ok aggodalomra” – mondta lapunknak dr. Vörös Lajos, az intézet kutató-professzora.

Dr. Vörös Lajos Fotó: Bajomi Bálint

„A tónál azt láttuk, hogy elsősorban a nyugati medencében, Keszthely és Szigliget tájékán kezdődött algásodás. Ha marad a kánikula, van esély arra, hogy a kékalga az egészségügyi határértéket meghaladó mértékben jelenjen meg, de ez közel sem biztos, a tó vize jelenleg mindenhol jó, fürdésre alkalmas. A meleg mellett ugyanis az algásodáshoz nitrogén és foszfor vegyületek is kellenek, melyek a fenékiszapból szabadulhatnak fel” – fogalmazott a professzor. Ezért kotorják a medret, mert ezzel is akadályozzák a kékalga szaporodását.

Arra a kérdésünkre, hogy miként ismerhető fel a vízben a kékalga, a professzor elmondta: a színe nem feltétlenül kék, sokkal inkább lehet sárgás, zöldes vagy barnás árnyalatú. Ez a színes hártya pedig a víz tetején úszik.

Kotorják a medret, hogy megelőzzék az algásodást

A kékalga szaporodását elősegíti a meleg, szélcsendes időjárás. Érzékenyebb bőrűeknél kiütéseket okozhat, vagy akár szemgyulladást, gyerekeknél, ha többször nyelnek a vízből, hasmenést. Ám mint a professzor hangsúlyozta, pánikra semmi ok, hiszen a strandokon a víz minőségét folyamatosan ellenőrzi a hatóság és ha szükséges, közbelépnek.

Múlt pénteken Gál Lajos, Gyenesdiás és Nagy Bálint, Keszthely polgármestere közölte: bár a kutatók jelezték, hogy előfordulhat algásodás a Balatonban, jelenleg kiváló a víz minősége a nyugat-balatoni strandokon is, ahol a megkezdett kotrási munkák sem zavarják a fürdőzőket.

Balatongyörök, 2020. július 23.
Kotróhajó a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentõsen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminõségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás elõkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.
MTI/Varga György

Gál Lajos hozzátette, a vízminőséget hetente ellenőrzik, részben az önkormányzat költségére. Eddig egyetlen fürdőző sem panaszkodott semmiféle, kékalga-toxint jelző bőrirritációra, allergiás reakcióra.

A fürdőzők szerint kellemes és tiszta a víz

A hétfőn több fürdőzővel is beszélt a keszthelyi strandon, akik szerint kiváló a víz, ők nem is tapasztaltak algásodást.

Csendes Antal, a három keszthelyi önkormányzati strandot üzemeltető társaság ágazatvezetője az MTI-nek megerősítette, hogy kifogástalan a Balaton vize a Keszthelyi-medencében. Tapasztalataik szerint az algásodás akkor indulhat be, ha tartósan mozdulatlan a víz. Keszthely városi strandján tesztüzemmódba tettek egy vízmozgató gépet, amit a halastavakban használnak algásodás ellen, ez megakadályozhatja, hogy az alga szaporodjon a strandon és zavarja a fürdőzőket.

Hőség lesz, aztán jön egy hidegfront

A koponyeg.hu előrejelzése szerint szerdáig marad a 30-32 fok körüli hőmérséklet, ám van esély arra, hogy az algásodás folyamata megtorpan. Szerdán ugyanis egy hidegfront érkezése várható erős szél kíséretében, ami megmozgatja a vizet és nem engedi a felszínén kialakulni a színes hártyát. Ráadásul azt követően ismét változékonyabbá válik az idő, záporok, zivatarok is várhatók, a hőmérséklet pedig egy-két napra visszaesik. Augusztus első felében viszont újabb kánikulát jeleznek, tehát aki most készül a Balatonra, bízhat benne, hogy jó időt fog ki.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?