INSIDER

Ilyen esélyekkel lehet nálunk drámai plázatűz

Hatvannál is többen vesztették életüket a kemerovói plázatûzben Oroszországban vasárnap. A szörnyû tragédia miatt azonban idehaza is sokan elgondolkodnak azon, vajon a magyar bevásárlóközpontok mennyire biztonságosak?
  • Szerző: Ripost

Döbbenten nézte a világ, ahogy tömegtragédia lett egy családi vasárnapból Oroszországban. Brutális tűz pusztított egy bevásárlóközpontban: az utolsó hírek szerint 64 ember meghalt, 44-en megsérültek, 16-an eltűntek. A katasztrófában két moziterem is leomlott...

Hibák sora állhat a tragikus kimenetelű kemerovói plázatűz mögött Oroszországban: a lángba borult Zimnyaja Visnya bevásárlóközpontban nemcsak a tűzjelző nem riasztott, de legalább az egyik vészkijárat is zárva volt. A tűz valószínűleg egy játszóházból terjedt el, de a mozik is teli voltak gyerekekkel – rengetegen meghaltak. A %% utánanézett: vajon Magyarországon történhet hasonló katasztrófa?

 

Már a tervezésnél él a tűzvédelem

A magyarországi tűzvédelmi szabályok európai szinten is rendkívül szigorúak. – A hazai plázák jellemzően fiatal épületek, ezek már a tervezéskor a tűzoltók látókörébe kerülnek. Csak a katasztrófavédelem engedélyével épülhetnek meg a hazai plázák. A katasztrófavédelmi szakemberek akkor engedélyezik az épület tervét, ha a folyosók szélessége, a beépített tűzoltórendszerek és a maximális befogadóképesség által meghatározott vészkijáratok megfelelnek az előírásoknak – kezdi a %%-nak Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. – A tűzvédelmi szakemberek nem csak a tervezést, hanem a kivitelezést is ellenőrzik. Így az is kizárt, hogy nem a megfelelő és elfogadott építőanyagokat használnák fel, mint például a tavalyi londoni toronyháznál, ahol a tűz 80-nál is több emberéletet követelt – folytatja. Ráadásul a hazai plázák tűzszakaszokra vannak osztva, ahonnan adott ideig nem terjedhetnek tovább a lángok. Egyébként pedig a bevásárlóközpontok használatba vételi engedélyei is katasztrófavédelmi engedélykötelesek! Sőt, az ellenőrzések sora azt követően is folyamatos: az átadás után évente minden magyarországi plázában tűzvédelmi ellenőrzést tartanak.

 

 

Évente ellenőriznek

A katasztrófavédelem különösen a kiemelt, karácsonyi időszakban végez ellenőrzést, amikor a plázák zsúfoltak, az üzletekben jelentős a tűzveszélyes árukészlet, a dekorációk között pedig égő gyertyák is előfordulhatnak.

– Az ellenőrök megvizsgálják többek közt az elektromos hálózatot, a beépített oltóeszközöket és tűzjelző rendszereket, az éttermi szint elvszívóit, amelyekben az esetlegesen lerakodott zsír kifejezetten tűzveszélyes – közölte Mukics Dániel.

 

S hogy miket vizsgálnak még a szakemberek, milyen területen szoktak gondokat találni, s azok milyen következménnyel járnak, illetve eddig hányan haltak meg plázatűzben Magyarországon? Kiderül a keddi %% napilapból! Keresd az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?