INSIDER

Így indul újra péntek éjféltől Budapest – Az 5 legfontosabb változás

Fellélegezhet Budapest is péntek éjféltől, de a távolságtartás és a zárt terekben a maszkviselés továbbra is marad. Kinyithatnak viszont a szállodák és az éttermek belső terei, megnyithatnak a mozik és látogathatók lesznek bizonyos sportrendezvények.
  • Szerző: Ripost

Teljesen újraindul az élet péntek éjféltől Budapesten is, a értesülései szerint olyan lesz az élet, mint most, tíz napja vidéken. Megnyílhatnak a budapesti éttermek belső részei is, vagyis nemcsak a teraszokon, kerthelyiségekben ülhetnek le és fogyaszthatnak a vendégek. Kinyithatnak és fogadhatnak vendéget a szálláshelyek is. Pünkösdkor újraindulhat az élet. A távolságtartás szabályait azonban be kell tartani, továbbra is maszkot kell viselni a tömegközlekedési járműveken és az üzletekben, és egyelőre a 65 éveseknek biztosított vásárlási idősáv is megmarad.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Az 5 legfontosabb változás

  1. Kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső termei, de tartani kell az asztalok között a másfél méteres távolságot.
  2. Kinyithatnak a szálláshelyek, fogadhatnak vendéget már Pünkösdkor.
  3. Látogathatók lesznek a sportesemények, a megfelelő távolságtartással.
  4. Megnyithatnak a mozik, de a védőtávolságot biztosítani kell a nézőknek.
  5. Hétvégén több strand, szabadtéri fürdő is kinyit Budapesten.

 

Július 1-ig marad az ingyenes parkolás

A veszélyhelyzet megszűnésével a járvány elleni védekezés nem szűnt meg – jelentette ki kedden Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

Orbán Balázs

Kitért arra, mi lesz a sorsa azoknak az átmeneti jogszabályoknak, amelyeket a védekezés idején hozott a kormány.

Néhány példa:

– Fennmarad az operatív törzs és irányítja a járvány második hullámára való felkészülést.

– Július 1-jéig tart az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása.

– Ingyenes marad a közterületi parkolás július 1-ig.

– Július 1-ig maradnak az adókedvezmények.

– A hiteltörlesztési moratórium december 31-ig hatályban marad.

– A kórházparancsnoki rendszer megmarad.

– Megszűnik az állami tisztviselők külföldre utazási tilalma.

– Továbbra is 150 ezer forint marad a bankkártyás fizetés limitje.

 

Június 20-án megszűnhet a veszélyhelyzet

Varga Judit igazságügyi miniszter kedden egy Facebook-bejegyzésben azt írta: számtalan európai országnál jóval előbb, várhatóan június 20-án kivezethetik a veszélyhelyzetet Magyarországon. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot kedden benyújtották az Országgyűléshez. Ezt az uniós miniszterek tanácskozása után közölte, aminek egyik fő témája a koronavírus elleni védekezést segítő európai intézkedések enyhítése volt.

 

Várják az emberek az újraindulást

Dr. Szerdahelyi Éva: „Borzasztóan örülök a nyitásnak! Itt lakom a körútnál, a Blaha Lujza tértől nem messze. Ahogy egyre jobb az idő, az ember vágyik kimozdulni. Napsütésben persze inkább a teraszra ülünk ki, és ezt már tíz napja megtehetjük, de egy nívósabb étterembe inkább beülnénk, és ezt meg is fogjuk tenni a férjemmel.”

Dr. Szerdahelyi Éva
Fotó: Szabolcs László/Ripost

Horváth Tamás: „Nagyon örülök, hogy teljesen kinyit a főváros. A járvány előtt sokat jártunk szórakozni a barátaimmal, ez sajnos teljesen elmaradt az utóbbi hetekben. Én még nem érzem át a szabadságot, de nagyon hiányzik és örülök, hogy minél hamarabb helyreáll. Az, hogy kinyitunk, egy dolog, egy másik, hogy el is higgyük!”

Hajnalka nagyon örül, ő már baromira unatkozott otthon. Az első dolga lesz, hogy a barátnőivel beül valahová meginni valamit. „Az emberek már nem veszik komolyan, pedig a távolságot be kell tartani, én azért azt betartom.”

Kincsesné Pápay Irén: „Örülök, hogy túl vagyunk a járvány nehezén, remélem, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is betartják az emberek, mert féltem az idős szüleimet. A legjobb, hogy két és fél hónap után tegnap végre találkozhattam az unokámmal! Nem értek az internethez, így nem is láthattam őt két és fél hónapig. Neki is kezdődik a bölcsi pünkösd után, mert a szülei visszatérnek a munkahelyükre. Jó érzés, hogy újraindul az élet!”

Gál Bendegúz: „Jó, hogy végre vége, nagyon untam már magam otthon! Ahogy szépen sorban visszakapjuk a dolgokat, mindent úgy élünk meg, mintha új élmény lenne. Megbeszéltük a barátaimmal, hogy végiglátogatjuk a kedvenc helyeinket.”

Gál Bendegúz
Fotó: Szabolcs László/Ripost

Marczi Péter: „Nekem a mozi hiányzott a legjobban, főleg a sci-fi, remélem, hamarosan nyitnak a mozik is. A járvány előtt utoljára a Star Warst láttam, jó lenne megint megnézni valami jó filmet! Nem féltem a vírustól, a családom nem volt beteg, és úgy érzem, ez a veszély már nem is fenyeget bennünket, de azért betartjuk a szabályokat. Kíváncsi vagyok, mikor törlik el a vásárlási idősávokat, azt is nagyon várjuk.”

Bodon Károly: „Van a moziba VIP-jegy kuponom, épp akkor kaptam, amikor jött a járvány, és már nem tudtam elmenni. Azt várom a legjobban, hogy végre kinyisson a mozi és beülhessek egy jó filmre!”

Veronika: „Remélem, most végre elbontják ezt a rettenetes biciklisávot a körúton! Nagyon rossz helyen van, balesetveszélyes, nem lehet normálisan közlekedni. Biztosan van jobb megoldás is. A két sávban folyamatosan feltorlódnak az autók, közben elvétve jön egy-egy biciklis. Mi értelme ennek?”

Veronika
Fotó: Szabolcs László/Ripost

 

És ezeket olvastad már?