INSIDER

Hiánycikk egy fontos allergiainjekció

Csak a jövő héten lesz újra kapható, pedig életmentő lehet. Te már betáraztál belőle időben?
  • Szerző: Ripost

Sokan allergiások a méhcsípésre: nem egyszerűen viszket a csípés helye, hanem bedagad, és rosszul lesznek.

Ilyenkor az önbelövő adrenalininjekció akár életmentő is lehet.

Előnye, hogy nem kell hozzá egészségügyi személyzet, mivel bárki be tudja magának adni. Magyarországon kétféle volt forgalomban, jelenleg egyik sem kapható – tudta meg a %% a patikaszövetségtől. A hiány okáról és arról, hogy mikortól lehet újra kapni, nem tudtak információt adni.

Az általunk megkérdezett gyógyszertárakban egyikből sem volt készleten. Egy helyen azt ajánlották, iratkozzunk fel rá előjegyzésben. Az allergiaszövetség szerint az egész világon hiány van belőle.

,,A felnőttek részére alkalmazandó Anapen és Epipen készítmény ellátása pillanatnyilag akadozik, ám az Anapen Junior a nagykereskedőknél már elérhető a gyógyszertárak számára"

– közölte lapunk kérdésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYEI). Kiegyensúlyozott ellátás csak július 10. után várható, ám a felnőtt készítményt helyettesítheti két adag junior. Hozzátették: a korábbi évek gyógyszerforgalmazási adatai szerint a nyár második felében már nem lehet számítani nagy keresletre, az érintett betegek ugyanis vélhetően már megvették a nyári szezonra szükséges adagot.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?