INSIDER

Heteken belül szabadulhat az egyik legkönyörtelenebb magyar gyilkos

A skálás gyilkosként elhíresült férfi több évtized raboskodás után elhagyhatja a börtönt.
  • Szerző: Ripost

Heteken belül akár szabadulhat a börtönből Magyarország egyik legkönyörtelenebb bűnözője, Bene László. A háromszoros gyilkos feltételes szabadlábra helyezéséről májusban dönt a bíró.

Tavaly már átesett Bene egy ilyen procedúrán, akkor a döntéshozó első fokon úgy döntött: a skálás gyilkosként elhíresült férfi több évtized raboskodás után elhagyhatja a börtönt, a másodfok azonban másképpen határozott, sőt maga az érintett is azt kérte, hogy maradhasson még a rácsok mögött. 

A Vasárnapi Blikk információi szerint az elmúlt egy évben Bene egy fegyelmit sem gyűjtött be a szegedi Csillagban, de dicséretei számát sem gyarapította. 

Nagy kérdés, hogy amennyiben a bíró a szabadulása mellett dönt, miből, kivel és hol kezdene új életet a többszörös gyilkos.  Édesanyja már nem él, testvére pedig eladta azt a házát, amelyben Benének egy szobája lett volna.

Donászi Aladár és Bene László még a nyolcvanas évek derekán a börtönben ismerkedett meg. Mindketten értelmiségi családból származtak, felmenőik között ügyész, hegedűművész és pedagógus is található. Az első gyilkosságot 1991-ben Donászi egyedül hajtotta végre (hívta Benét, de az nemet mondott az akcióra), a Győr és Környéke Vízmű és Fürdő Vállalat parkolójában meglőtte Õsz Zsigmond rendőrt, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. 

Hosszas tervezgetés után a páros elhatározta: megszerzik a Budai Skála bevételét. 

Pontosan tudták, hogy a tetemes pénzt mindig taxival szállítják, a Vak Bottyán utcában autójukkal keresztbe álltak az úton, Donászi felrántotta a taxi ajtaját, és azonnal tüzelni kezdett. A brutális akció során a pénzt kísérő Sádt Győző azonnal meghalt, a kocsi sofőrje és a másik pénzszállító a csodával határos módon túlélte a kegyetlen támadást.

Még ugyanezen évben a Fejér megyei Sárszentmihály melletti erdőben lőgyakorlatot tartottak, amit ifjabb Tóth Tamás és vadásztársa észrevett. A két fiatalember az életével fizetett, mert szembeszálltak a kegyetlen és teljesen gátlástalan párossal.

A Legfelsőbb Bíróság 1996-os döntése alapján Bene Lászlót életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, azzal a feltétellel, hogy legkorábban 20 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Donászi a börtönben öngyilkosságot követett el.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mákos guba egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?