INSIDER

Háború az áltudományok ellen - lázadnak az oltáskritikusok

Rendet akar tenni a fejekben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), ezért kampányba kezdett és honlapot indított az áltudományok leleplezésére. Elsőként az oltások mellett tör lándzsát, tudományos tényekkel és érvekkel. Az oltáskritikusok kiakadtak, hogy velük kezdték a sort: szerintük a tudomány címszó alatt dogmákhoz ragaszkodik az MTA.
  • Szerző: Ripost

Rendet akar tenni a fejekben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), ezért kampányba kezdett és honlapot indított az áltudományok leleplezésére. Elsőként az oltások mellett tör lándzsát, tudományos tényekkel és érvekkel. Az oltáskritikusok kiakadtak, hogy velük kezdték a sort: szerintük a tudomány címszó alatt dogmákhoz ragaszkodik az MTA.

Mivel napjaink információáradatában egyre nehezebb megtalálni a valós, tudományos tényeket, az MTA úgy döntött: segít eligazodni, közérthető, de tudományos igényű cikkekkel.

A tudomany.hu oldal első cikke a védőoltásokról szól, tételesen indokolva azok jelentőségét, nem megkerülve az egyre terjedő oltásellenességet, az oltások kritizálóit. Kacskovics Imre immunológus a kanyarójárvány európai elterjedését hozza fel példának. Mielőtt Magyarországon bevezették a kanyaró elleni oltást, évente 40-50 ezer kisgyermek kapta el a betegséget, és 20-30 közülük bele is halt a betegségbe. Most azonban, amikor tombolt körülöttünk a járvány – Franciaországban idén februárban több mint 500 megbetegedés fordult elő, Ukrajnában, Romániában szedte áldozatait –, Magyarországon alig volt beteg.

A szakember megválaszolt az oltáskritikusoknak, akik az oltások mellékhatásait hangsúlyozzák.

„ Drámaian nagyobb a védőoltás be nem adásának a kockázata, mint a beadásának" szögezte le.

A védőoltás nem lehet egyéni mérlegelés tárgya, mert csak így alakulhat ki az egész közösség védelme, a nyájimmunitás.

Az immunológus azokhoz hasonlította az oltáskritikusokat, akik azért nem tartják szükségesnek a tűzoltókat, mert hiszen nincs is nagy tűz.

Az oltások láthatatlan védőernyőt borítanak fölénk – a sors iróniája, hogy ezzel el is fedik a veszélyt, ami ellen védenek. Olyan a helyzet, mintha a tűzoltóság annyira hatékonyan munkálkodna a tűzesetek megelőzésén, hogy már sosem törne ki tűzvész" -írta a szakember, nem kis felháborodást keltve az oltáskritikusok körében.

 „Felháborító, hogy egy ilyen ellentmondásos témával indították el az áltudományok ellen fellépő oldalt" – mondta a %%-nak egy neve elhallgatását kérő oltáskritikus orvos. „ Mi nem azt mondjuk, hogy senkit ne oltsanak be, hanem ahhoz ragaszkodunk, hogy a vakcinák biztonságosak legyenek, tartós védettséget adjanak, és a szülőket tájékoztassák széleskörűen, ő dönthessen a vakcina beadásáról."

Kacskovics Imre azonban úgy gondolja, éppen azért ütötték fel a fejüket járványok Nyugat-Európában, mert sok helyen a szülőkre bízzák a döntést, akik azonban nem rendelkeznek a szükséges szakértelemmel, és nem nézik az egész közösség érdekeit.

Az Oltáskritikus Szövetség egyik aktivistája, háromgyermekes édesapa dogmának tartja a cikket.

 „ Az nem tudományos cikk, ami leszögezi, hogy nincs helye a mérlegelésnek" – érvelt Gábor, aki szintén nem akarta véleményét a nevével vállalni. „Üldözik a felvilágosult szülőket, akik a saját bőrükön megtapasztalt oltási ártalmaktól szeretnék megkímélni gyermekeiket. Mi csak azt szeretnénk elérni, hogy tekintsék nagykorúnk a szülőket."

„ Bennem fel sem merült, hogy ne oltassam be a gyerekeimet" –mondta a %%-nak Szőke Réka. Hozzátette: így is sok betegséget kapnak el egymástól a gyermekek. - Örülök, ha van, amitől megvédhetjük őket egy oltással. Inkább a választható oltásokat is ingyenessé kellene tenni.

 

Hatékonynak bizonyult a HPV-oltás
Angliában független tanulmány erősítette meg, hogy a HPV-oltás biztonságos és hatékony. A humán papillomavírus elleni védőoltás fiatal lányoknak és nőknek nyújt hatékony védelmet a méhnyakrák kórokozója ellen. A tanulmány 73 ezer fiatal lány és nő bevonásával készült.  A 15-26 év közti nőknél 10 ezer nő esetében 341-ről 157-re csökkent az abnormális méhnyak-sejtek kialakulásának kockázata. A londoni Chrone Group tanulmánya szerint a HPV–oltás jelenti a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen. Ezt a brit közegészségügyi szolgálat védőoltásokkal foglalkozó részlegének a vezetője, Mary Ramsay is elismerte. Világszerte évente 266 ezren halnak meg a betegségben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?