INSIDER

Ez mindenkit érint: fontos változást vezetnek be a belföldi szálláshelyeken

Szeptembertől már a csecsemőknek is rendelkeznie kell személyi igazolvánnyal, hogy családjukkal szállodába menjenek.
  • Szerző: Ripost

Idén szeptember elsejétől egy új szabály lépett életbe a magyarországi szálláshelyeken. Ezentúl már nemcsak a felnőtt korosztálynak, de már egészen az apró csecsemőknek is kivétel nélkül szükséges fényképes igazolvány bemutatása.

Minden szálláshely-szolgáltatónak legkésőbb 2021. szeptember 1-jétől rendelkeznie kell olyan szálláshelykezelő szoftverrel és okmányolvasóval, amely a VIZA-rendszer számára történő, szálláshelyenkénti adattovábbításra képes – olvasható a vizainfo.hu oldalon.

A szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást igénybevevő bejelentkezésekor rögzíti szálláshelykezelő szoftverében minden igénybevevő vendégre vonatkozóan az alábbi információkat: családi és utónév; születési családi és utónév; születési hely és idő; neme; állampolgársága; anyja születési családi és utóneve; a személyazonosításra alkalmas okmány vagy útiokmány azonosító adatai.

Az új jogszabály alól senki nem jelent kivételt, így életkorban sincsen megszabva határ, ami egyértelműen jelzi, hogy még a kisgyermekek számára is szükséges személyazonosságot igazoló okmány (személyi vagy útlevél) bemutatása.

A VIZA egyébként két évig tárolja a titkosított adatokat.

Ha pedig valaki ezentúl nem lesz hajlandó a belföldi szálláshelyen bejelentkezéskor megadni az iratait, abban az esetben a szálláshely számára nem adhat semmilyen szolgáltatást. Azonban arra minden vendégnek van lehetősége, hogy visszakérje a már befizetett előleget.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?