INSIDER

Feleannyiért lehet repülni Bécsből, mint Budapestről

Megdöbbentő különbségeket találtunk a Wizz Air jegyárai között, pedig ugyanazokat a napokat és úti célokat néztük. Ugyanakkor, ha a magyar fővárosból indultunk, sok esetben nagyságrendekkel többet fizethettünk, mintha Ausztriából repülnénk. Még akkor is, ha onnan nagyobb a táv.
  • Szerző: Ripost

Rengetegen foglalnak most repülőjegyet a nyári szezonra, azt remélve, hogy így spórolni lehet. Mivel sokat hallani, hogy Bécsben sok minden olcsóbb, s nemrég a %% is készített egy körképet arról, hogy bizony számos termék az élelmiszertől az illatszeren át a filmig és műszaki cikkig kevesebbe kerül a határon túl, megnéztük, mi a helyzet a repülőjegyekkel. Találomra beütöttünk néhány úti célt és nyári időpontot a Wizz Air honlapján, s megnéztük, mennyibe kerül az út, ha Budapestről, vagy ha Bécsből indulunk. Döbbenetes árkülönbségeket találtunk, és sajnos nem a mi javunkra...  (Mivel az árak a Wizz Airnél folyamatosan változhatnak, így az általunk talált árak mostanra módosulhattak.)

Például a francia riviérára, Nizzába június 3-ai indulással és 10-ei érkezéssel 78 880 forintba kerül az utazás budapesti, míg 30 ezer forintba (95 euro) bécsi indulással!

 

 

 

A ciprusi Lárnakára július 1-ei felszállással és 5-ei visszaúttal 189 100 forint a repülőjegy a magyar, és mintegy 50 ezer forint (160 euro) az osztrák fővárosból...

 

 

 

Máltára augusztus 19. és 23. között itthonról 72 680 forint, míg a sógoréktól feleannyi, mintegy 36 ezer forint (115 euro) a repülőjegy ára – oda-vissza.

 

Megkerestük a Wizz Airt, több példát is küldve nekik, hogy megtudjuk: miért utazhatunk a járataikon sok esetben jóval olcsóbban Bécsből, mint Budapestről.  

„A Wizz Air dinamikus, a mindenkori keresletet tükröző árszabást alkalmaz, ezért a viteldíjak az év folyamán változhatnak. Egyetlen hét viteldíjainak kiemelése nem ad valósághű képet az egyes piacokra jellemző árakról. Általánosságban elmondható, hogy a Wizz Air üzleti modellje lehetővé teszi, hogy a légitársaság folyamatosan alacsony árakon kínálja a repülőjegyeket az utasoknak” – szólt a cég magyarázatmentes válasza.

Ezek után megkérdeztük a tapasztalatainkról Tóth Ákost, az Utazómajom.hu internetes portál alapítóját is. „A bécsi repülőtér csak nemrég nyílt meg a fapados légitársaságok előtt. Így, akárcsak annak idején Budapesten, most ott is jelentős árelőnyökkel próbálják magukhoz édesgetni az utasokat. Ráadásul idén Magyarországon az utazási irodák a népszerű nyári úti célokhoz csomagban vették meg a fapados járatok olcsóbb repülőjegyeit. Vagyis a most ébredő egyéni utazóknak a diszkont cégek sokszor még a hagyományos légitársaságok árainál is drágábban kínálják a jegyeiket” – magyarázza a repülős utak szakértője. Majd így folytatja: „Érdemes összehasonlítani a magyar és az osztrák árakat. Bécsből sokkal több légitársaság indul, a több lehetőség pedig kedvezőbb árakat, távolabbi úti célok esetén pedig kevesebb átszállást hozhat. Ráadásul ott nem kell karámban várakozniuk a fapados utasoknak, mint Ferihegyen. Igaz, pár ezer forintot és néhány órát rá kell szánni a Bécsig való buszozásra, de azzal együtt is érdemes lehet onnan repülni” – összegez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?